Móriczos ünnep

2024.05.28. 14:00

Hetven év esszenciája egy monstre gálába sűrítve, sportcsarnoknyi közönség előtt

A szombat délutáni záróeseménnyel véget ért a Móricz Zsigmond Általános Iskola 70 éves fennállásának tiszteletére rendezett eseménysorozat. A Dunaújvárosi Egyetem Sportcsarnokában megrendezett Jubileumi koncertre az iskola tájékoztatása szerint 900-an voltak kíváncsiak, és visszatérő eleme volt a szűnni nem akaró vastaps.

Balla Tibor

20240525_Móricz 70 gálakoncert_Dunaújváros_Fotós: Laczkó Izabella_DUnaújvárosi Hírlap_LI_DH

Fotó: LI

A nagyszabású gálaműsor kezdése is stílusos volt, ugyanis kezdéskor „becsengettek“, vagyis megszólalt a Móricz jellegzetes csengőhangja. Az eseményen részt vett többek között dr. Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője, Pintér Tamás polgármester, Kalamán Ferencné a Dunaújvárosi Tankerületi Központ igazgatója, dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora, Pocsainé Varga Veronika, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója, a Móricz iskola korábbi igazgatói, a város oktatási intézményeinek vezetői és egykori Móriczosok is. Az eseményen megjelent Kolos Virág, Móricz Zsigmond unokája is, aki a gála előtt az iskolában megosztotta emlékeit az érdeklődőkkel, majd délután köszöntőt is mondott. Ez a közel háromórás esemény természetesen az ünneplésről szól, így mindenki figyelmet kapott, akinek munkája fontos része volt, hogy a Móricz azzá váljon, amire büszke lehet ma. Mindemellett a főszerep magától értetődően a zenéé volt.

A nyitószám Subecz Tamás 70 éves dallamok című szerzeménye volt, amit a Kiskórus adott elő, a szólót pedig a szerző énekelte. A közel négy perces, kifejezetten erre az alkalomra íródott dalt akár Demjén Ferenc egyik lemezéről is kölcsönözhették volna, olyan magas minőséget képviselt. Szigethy Adrienn, miután levezényelte a nyitószámot, már  a Móricz iskola igazgatói minőségében tért vissza, hogy elmondja köszöntőjét. "Egy születésnap mindig érzelmekkel teli, ünnepeltnek és ünneplőnek egyaránt. Tele rengeteg emlékkel, élménnyel, örömmel, sikerrel, néha bánattal. Az, hogy most ennyien itt vagyunk és ennyien részt vettünk a jubileumi programokon, igazolja, hogy a Móricz olyan értékeket képvisel, olyan töltetet ad, mely az egész életünket áthatja, végig kíséri. Ez mindannyiunk számára fontos. 

A Móricz 70 minifesztivál rengeteg embert megmozgatott. Megható volt látni, hallgatni a régi diákok, kollégák visszaemlékezéseit, átélni velük azt az átható szeretetet, amit még most is éreznek az iskola iránt, ami nemzedékről-nemzedékre összeket. Köszönjük, hogy ilyen Móriczot teremtettek, ilyen Móriczot hagytak ránk! Köszönjük, hogy a móriczos szülők szíve mindig velünk együtt dobban, rájuk  is mindig számíthatunk! Összetartó közösség vagyunk 70 év emlékeivel. 70 ősz és tél, 70 tavasz és nyár… ahogy a dal is szólt. Büszkék vagyunk a múltra, az elődökre az iskola hagyományaira, a jelen tanulóira és bizakodva tekintünk a jövőbe. A pepita kockás ing is kötelez minket, hogy vigyük tovább ezeket az értékeket. A Móricz egy időn és téren átívelő nagy család." - jelentette ki az iskola egykori diákja, aki elkötelezett pedagógusként tért vissza oda.


Fotó: LI

Kalamán Ferencné a Dunaújvárosi Tankerületi Központ igazgatója köszöntőjében így fogalmazott: "Ez a jeles alkalom nem csak az iskola történetében, de mindannyiunk számára egy különleges pillanat, amit méltóképpen szeretnénk megünnepelni. Az iskola hét évtizede áll a nevelés szolgálatában és ezen idő alatt generációk számára nyújtott lehetőséget arra, hogy tehetségüket kibontakoztassák, és a zene által gazdagabbá váljanak. Az itt eltöltött évek nem csak a fejlődést segítik elő, hanem a közösségi élmény, az összetartozás érzése is erősödik, ami életre szóló barátságok, együttműködések alapját képezheti. Köszönet illeti a tanárokat, akik kitartó munkájukkal, türelmükkel és szenvedélyükkel formálják a jövő nemzedékét. Külön köszönet illeti a diákokat is, akik szorgalmukkal és kitartásukkal nap, mint nap bizonyítják, hogy a zene iránti szeretet és elhivatottság örök érték. Önök mindannyian példaképek lehetnek a következő generációk számára, és reméljük, hogy továbbra is ugyanilyen lelkesedéssel és elkötelezettséggel folytatják útjukat a zenei világban. Az iskola vezetősége és a fenntartók számára is különösen fontos ez a jubileum, hiszen egy ilyen hosszú és sikeres működés mindannyiunk közös érdeme és büszkesége. Az elmúlt hetven év során sok változás történt, de a zene szeretete, a művészi kiválóság iránti elkötelezettség és a közösség építése mindig is az iskola alapértékei közé tartozott..."

A folytatásban a negyedikes és ötödikes tanulókból álló - anno Vörös János által alapított - Kiskórus egy vidám balladával, Daróci Bárdos Tamás: Üszküdára című szerzeményével lépett színpadra. A kórust annak vezetője, Sarokné Varga Anna vezényelte,  zongorán Kolesznyicsenko Inna kísérte őket, majd a 2. és a 3. évfolyam minikórusa népdalokat énekelt Németh Irma irányításával, Almási Máté
zongorakíséretében. A Fiúkórusban - amelyet 1988-ban alapított Horváth Péter - negyediktől nyolcadikig énekelnek a fiúk, mióta Szigethy Adrienn nagykórussá formálta. A gálára a Non nobis domine című korállal és Karai József: Ugrótánc című darabjával készültek Szigethy Adrienn kezei alatt, Kolesznyicsenko Inna kíséretével.

Kolos Virág, Móricz Zsigmond unokája köszöntőjében ekként fogalmazott: " Szívből kívánom, hogy ezek a diákok, akik itt énekeltek, eljussanak a Zeneakadémia nagytermébe, mert annál nagyobb élményük soha nem lesz az életben." Visszaemlékezett azokra az alkalmakra, amikor a településen járt, ezek között az elsőnél még Dunapentelének hívták. Édesanyja, Móricz Virág sokfelé tartott előadást Móricz Zsigmondról. Itt 1968-ban járt. Kolos Virág a 70 éves évfordulóra érkezett, és mint mondta, nem meri vállalni, hogy a 100 éves évfordulóra is eljön, de reméli, hogy megtalálják lányát, az író dédunokáját, hogy tovább éltesse felmenője jó hírét.

 A gálaműsorban nem csak a nebulók mutatták meg tudásukat, a tanárok is bizonyították, hogy nem ok nélkül oktatják tantárgyukat. Sarokné Varga Anna ének-zene szakos pedagógus nem kisebb feladatra vállalkozott, mint a már-már operai magasságokban elhelyezkedő szólót, a Gondolj rám című részletet Andrew Lloyd Webber Az operaház fantomja című musicaljéből. Kiemelkedő teljesítményét a közönség is díjazta.
Molnár Józsefné Körmöczy Klára 1964-től 2000-ig tanította szenvedélyes szakmaszeretettel a matematikát és a kémiát a Móriczban. Gyémántdiplomáját a jubileumi gálaműsor alatt vehette át a tankerület vezetőjétől és a jelenlegi igazgatótól. Méltatása végén a következő mondatok hangzottak el: "Mintha angyalok kórusa szólalt volna meg - mondta  egy kirándulás során egy templomban Kodály Zoltán Ave Maria kórusművét éneklő tanítványairól. Gyémánt díszoklevele átvételekor és azután is az angyalok kórusának éneke kísérje jó egészségben a megérdemelt szépkor megérése során!"  Vastapssal kísérve vette át a dokumentumot.

A soron következő előadót, az iskola Nagykórusát 6., 7. és 8. osztályos tanulók alkotják. Kőháziné Gyarmati Éva és Zsubori Ildikó nevéhez kötődnek nemzetközi sikereik és lemezfelvételük. Az együttest - már Fazekas Andrea vezetésével - Pro Cultura Intercisae-díjjal jutalmazták. Két éve egy korábbi Móriczos diák, Pásti Tímea vette át a kórus irányítását. Az ő vezényletével és Kolesznyicsenko Inna zongorakíséretével Karai József: Hív a messzeség és Bárdos Lajos: Hej, igazítsad című szerzeményeit adták elő. Pazar teljesítményük az ovációból is lemérhető volt. Ismét egy, a Móricz számára komponált zenedarab következett, Sarok Károly: Hej, rózsa, rózsa ékes vagy... című népdal-feldolgozását a Nagykórus, a Kiskórus és a Fiúkórus férfi szólamai adták elő. Szólót Németh Irma énekelt, vezényelt Pásti Tímea, zongorán Kolesznyicsenko Inna kísért. Az első rész zárásaként egy közös éneklésre hívták a közönséget, Michael Praetorius: Viva la musica című kánonját Pásti Tímea vezényelte.

A szünet után a koncert második felében Móriczos kötődésű amatőr és profi énekesek, zenészek előadásait hallhatta a közönség. Elsőként a városszerte ismert és kedvelt, 2011 júliusában alakult Quintia zenekar (Beke Beáta – gitár, ének; Kurina Laura – cselló, ének; Németh Irma – ének, hárfa, furulya; Péter Kata – ének, fuvola, furulya; Pocsai Mária – citera, ének) adta elő három legsikeresebb számát (Érzés, Hogyha nékem Laci bátyám, Szerelem). Az együttes - nem véletlenül - tavaly bekerült a Dunaújvárosi Települési Értéktárba is. Az egykori Móriczos diák, Balogh Máté Erkel Ferenc-díjas zeneszerző Salutatio Intercisae (Dunaújvárosi üdvözlet) című műve ugyancsak a Móricz iskola 70 születésnapjára íródott két kürtre, fagottra és zongorára. Az elképzelt római kori tánczene kortárs reflexióját Balogh Máté - zongora, Balogh Bottyán- kürt, Balogh Zoltán András - kürt és Pók Gabriella - fagott adta elő. A Széchenyi István Gimnázium többszörösen díjazott Vegyeskara 56 éve alakult dr. Vargha András kezdeményezésére. 

A gimnázium Kamarakórusa egy népdalcsokrot és egy ismeretlen szerző Tourdion című művét énekelte Pocsai Mária vezényletével (aki 1993 óta vezetője az együttesnek), Urbán Panka citerajátékával, Kiss Gergő gitárkíséretével, a közönség ütemes tapsával megtámogatva. A Móriczban 1961-ben indult el a néptánc oktatás dr. Kalmár Imréné vezetésével, később pedig olyan legendás tanárok tanították mint például Szoboszlai Ferencné. Erre az alkalomra, a gálára állt össze egy maroknyi kis csapat régi Móriczosokból, akik felidézték a fellépések, év végi gálák néptáncos hangulatát. Mezőföldi táncokat adott elő Sima-Kovács Napsugár, Szolek Bori, Turóczi Csenge, Gebei Gellért, Orgovány Ádám és Zsömbör Márton, majd Györgyfalvi legényest táncolt Hajdók Mihály, Páble Gergő, Szántó Tamás és Turóczi Balázs. Természetesen ezek a produkciók is előcsalták a vastapsos ünneplést.

A konferanszié, Moraveczné Szabó Ildikó intézményvezető helyettes hosszasan sorolta a következő fellépő, az 1952 óta aktív Dunaújvárosi Vegyeskar elért érdemeit. Karai József: Hevesi köszöntő és Bárdos Lajos: Szól a doromb című darabjait a kórust 2015 óta vezető két karnagy, Könyves Ágnes és Kurucz Gergely dirigálta.
Kifejezetten a Móricz 70 éves évfordulójára alakult egy projektkórus, több, mint száz taggal, kizárólag egykori Móriczosokból verbuválva. Május 11-én már a Városháza C szárnyában bemutatkoztak, és kirobbanó sikerükön felbuzdulva úgy döntöttek, együtt is maradnak. A külföldről és az ország számos helyéről ideérkezett tagok között ugyanúgy felfedezhetők egykori Vörös János tanítványok, mint a Móricz első osztályos tanulói. A kórus alapító karnagya, Kurucz Gergely vezényletével két darabot adtak elő. Farkas Ferenc: Pataki diákdalok című művét követően egy az évfordulóra írt darabot, Baráth Bálint zeneszerző Hutvágner Éva versére komponált Kabát című darabját adták elő.

Ezt követően Jankó Árpád, az iskola egykori igazgatója, Dunaújváros díszpolgára vezényelte el Vecchi: Néked zeng ez a dal című művét. A kórusmű után ismételten Szigethy Adrienn, a Móricz jelenlegi igazgatója lépett a közönség elé a következő szavakkal: "Szeretettel gondolunk minden régi kollégánkra, igazgatókra, köszönjük a Móriczért tett áldozatos munkájukat! Tóth Lászlóné, Emmuska néni alapozta meg a Móriczos hagyományokat és értékeket, melyeket a későbbi igazgatók őriztek és továbbvittek. Köszönjük szépen ezt az örökséget, ígérjük, hogy megtartjuk és továbbvisszük.
Szeretnénk köszönetet mondani Jankó Árpádnak, Jakabné Józsa Klárának, Horváthné Ottinger Hajnalkának – köszönjük, amit a Móriczért tettek."

Lehetett volna-e méltóbb zárása ennek a monstre ünneplésnek, mint hogy a az egész sportcsarnoknyi tömeg együtt énekelte el a Móricz-indulót Fazekas Andrea vezényletével, Almási Máté zongorakíséretével? Ezzel is csak megerősítve Kodály Zoltán irányadó mondatát: A zene mindenkié.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában