Gombos harmonika

2024.05.28. 17:30

Münchenből érkezik Csuka Marcell, hogy diplomakoncertjét megmutassa

Egy egészen különleges koncertre várják az érdeklődőket május 30-án, csütörtökön 18 órára az evangélikus templomba. A fellépő művész pedig nem más, mint a mezőfalvi Csuka Marcell harmonikamvész, aki Münchenben él, de tanulmányait a dunaújvárosi Sándor Frigyes zeneiskolában kezdte, Juhos Melinda növendékeként. Most a BA diplomakoncertjének anyagát mutatja meg Dunaújváros és a környék közönségének.

Balla Tibor

Archív.

Fotó: Laczkó Izabella

Az itt töltött évei alatt többször szerepelt a városban szólistaként, kvártettben és zenekar tagjaként is. Középiskolai tanulmányait Budapesten folytatta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium tanulójaként, késbb pedig a szentpétervári Rimszkij-Korszakov Állami Konzervatórium ösztöndíjas hallgatójaként kezdte meg egyetemi éveit Artyom Nyizsnyik tanítványaként különleges, gombos harmonikájával. 2022 óta Münchenben él, ahol a Zeneművészeti Egyetem hallgatója, Krasimir Sterev osztályában. Az évek során számos díjat is bezsebelt mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. A többi között Szerbiában az óbecsei harmonikaversenyen kétszer is elsődíjas lett, s az olaszországi Lamciano nemzetközi harmonikaversenyen szintén első helyet, majd a horvátországi Pulában egy zenei fesztiválon harmadik helyezést szerzett. Mindemellett többszörös nívódíjas, amit a Harmonikások Országos Társaságának szakmai bizottsága ítélt neki. Felléphetett már olyan helyeken, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Nagyterme, a Magyar Rádió Márványterme, a szentpétervári Mariinsky Színház, és Lett­ország második legnépesebb városában, Daugavpilsben is. és rendszeresen játszik együtt hazai és külföldi együttesekkel. Amikor 2020-ban Kiss Péter harmonikaművésszel közösen lépett fel az evangélikus templomban, akkor többek között akkori mestere, Artyom Nyizsnyik egy szerzeményét is előadta.

A csütörtöki koncerten Marcell BA diplomakoncertjének szóló programját hallhatja a közönség, amely átfogja a zenetörténelem különböző korszakait. A közönség elsőként Cèsar Franck egyik utolsó monumentális orgonaciklusából, a „Le trois chorals”-ból a második, h-moll korált hallhatja. Másodikként Kalevi Aho „Black Birds” című 2. szonátájából játszik. Ez technikailag a végletekig megterheli az előadót, a legnagyobb érzékenységet és a hangszer szuverén kezelését követeli meg. A koncert Wolfgang Amadeus Mozart f-moll fantáziájával folytatódik, végül pedig Jean-Philippe Rameau „Gavotte et six doubles” című csembalóműve szerepel a repertoáron.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában