Könyvajánló

2024.08.20. 11:00

A szakmai múlt és tudás teszi teljesen hitelessé a történetét

Bő két hét van már csak hátra a nyárból, ám a szabadságolások fő időszaka az augusztus, és a hosszú, augusztus huszadikai hétvégéből a mai nap még hátravan, hogy elkezdje... Mert a pihenés napjai alatt sokan előveszik azokat a könyveket, amelyeket gyűjtögette, az elmúlt hónapok alatt, hogy: "Ezt majd kiolvasom, amikor lesz rá időm!" A bakancslistás könyveik mellé javasoljuk, hogy válasszanak olyan köteteket is, amelyeket a dunaújvárosi József Attila Könyvtár munkatársai ajánlanak. Ezúttal Garbaczné Rapcsák Rita ajánlja Szomor Sándor: A bosszú örvénye című regényét, amelynek írója volt dunaújvárosi rendőr nyomozó - ez szakmai múlt és tudás teszi teljesen hitelessé a történetét.

Körmendi Erzsébet

1972825949

Fotó: Shutterstock

„Úgy gondolom, hogy életünknek két dolog adhat értelmet. Boldog család és egy sikerekben gazdag hivatás. A kiegyensúlyozott élethez nélkülözhetetlen a feddhetetlenség, a szerénység, az emberség, a szakmai alázat, a tudás. Igény a fejlődésre, és nem utolsósorban egy csapat. Mindazonáltal meg kell adni a módját mindennek. A magánéletben és a rendészeti tevékenység során egyaránt.”

Forrás: József Attila könyvtár

Az 1900-as évek elején játszódó történet egyik főszereplője dr. Várady Péter, aki egy családi tragédiát követően költözik haza Magyarországra. Szülei még Erdélyből menekültek Nyugat-Európába az 1848/49-es szabadságharc után. A balsors azonban Magyarországon sem kíméli, a Pannónia Szállóban az életére törnek, belecsöppen egy gyermekrablási ügybe is, így találkozik Krecsányi Kálmán detektívfőnökkel. Krecsányi és detektívjei lázasan vetik bele magukat az ügyek felgöngyölítésébe, de az elkövetők mintha mindig egy lépéssel előbb járnának. Egyetlen visszatérő, jellegzetes nyom a pepita nyakkendő. Pár évvel később dr. Várady ismét a figyelem középpontjába kerül és az általa megmentett fiatalok, akiket felkarolt, saját nyomozásba kezdenek. Krecsányi felismeri a lehetőséget, és összehangolt rendőri munkával az ügy végére járnak.

Rendkívül érdekfeszítő történet, mely nagyon sok valóságos elemet is tartalmaz. Megismerhetjük a századforduló rendőrségét, a Detektívtestületet, betekintést nyerhetünk annak szövevényes munkájába. Képet kaphatunk a főváros nyüzsgő kulturális életéről is, a történetben találkozhatunk Ady Endrével, Gárdonyi Gézával, vagy éppen Blaha Lujzával.

„Fontosnak tartom, hogy életutunk fontos állomásainál megálljunk egy pillanatra, amikor büszkén visszatekintünk az eredményekre, és tanulva a kudarcokból, erőt gyűjtünk egy szebb jövő felépítésének érdekében.”

Szomor Sándor dunaújvárosi múlttal rendelkező író, aki bő két évtizede kutatja a Budapesti Detektívtestület történetét. Kutatásai során nem csak a szakmai szempontokra fektette a hangsúlyt, hanem a detektívfőnökök esetében az emberi oldal bemutatását is szem előtt tartotta. Regénye izgalmas detektívtörténet, mely elkalauzolja olvasóját a múlt század eleji Magyarország világába.

az ajánlást készítette: Garbaczné Rapcsák Rita

Forrás: https://www.jakd.hu/konyvajanlo

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában