Könyvajánló

2024.08.22. 09:00

Egy könyvmoly őszinte vallomása

Másfél hét van már csak hátra a nyárból, ám a szabadságolások fő időszaka az augusztus, és talán még nincs késő, hogy kiolvassanak a nyárból hátralévő időszakban egy könyvet. Főleg, ha szabadsággal töltik ezt az időszakot. Sokan előveszik azokat a könyveket, amelyeket gyűjtögettek, az elmúlt hónapok alatt, hogy: "Ezt majd kiolvasom, amikor lesz rá időm!" A bakancslistás könyveik mellé javasoljuk, hogy válasszanak olyan köteteket is, amelyeket a dunaújvárosi József Attila Könyvtár munkatársai ajánlanak. Ezúttal Fábián Krisztina ajánlja Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly című regényét.

Körmendi Erzsébet

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

"Kösz, én inkább maradok a valódi férfiaknál. Azaz a kitaláltaknál."

„Szóval igen, ez a helyzet. Ciki vagy sem, vállalom: én csak könyvek szereplőibe tudok beleesni.

Hiába is próbálkoznék háromdimenziós fiúval, előre tudom, százszázalékos biztonsággal, hogy nem működne. Egyszerűen lehetetlen. Azt sem tudom elképzelni, hogy ez megváltozna a közeljövőben, vagy akár a távoliban. Addig biztos nem, amíg csupa jelentéktelen, unalmas, minden misztikumot nélkülöző lúzerrel vagyok körülvéve. Most komolyan, még egy rendes történetük sincs! Mégis, minek kéne felkeltenie az érdeklődésemet? Annak, hogyan járnak iskolába? Hogyan puskáznak a dolgozatoknál? Hogyan röhögnek csapatokba verődve a folyosókon, a röhejes hangjukon? Nevetséges! Kösz, én inkább maradok a valódi férfiaknál. Azaz a kitaláltaknál.”

Fotó: József Attila Könyvtár

Szigeti Juli még sosem volt szerelmes. Legalábbis hús-vér fiúba!

A tizenhét éves lány édesanyjával és Folt nevű kutyájával él. Édesanyja orvos és rengeteget dolgozik, így Juli sokat van egyedül. Szerencsére nem csavarog, amikor egyedül van, hanem olvas. Sokat! Ez jó.

A gond az, hogy semmi más nem érdekli, csak a könyvek. És a könyvek főhősei. Róluk ábrándozik, például dolgozatírás helyett is. Az irodalomtanár ezt megelégeli és mellé ültet egy hiperaktív, folyton beszélő fiút, hátha kizökkenti álmodozásából.

Juli másik kedvenc időtöltése az antikváriumba járás. Innen szerzi be újabb olvasmányait. Egy új és nagyon furcsa antikváriumban szert tesz egy piros borítójú könyvre, melynek címe „Szüved kévánsága”. Juli szívének kívánsága, hogy megismerkedhessen regényeinek erős, férfias, romantikus, tökéletes hőseivel.

… és Juli kívánsága teljesül.

Az ajánlást készítette: Fábián Krisztina

Forrás: https://www.jakd.hu/konyvajanlo

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában