Feltöltődés

3 órája

Ölelés világnapja a mai: október 15.

Az ölelés-nap célja az érzelmek nyílt kitárásának ösztönzése, a szeretet kimutatása olyan ölelésekkel, amelyeket mindkét fél akar. Az ölelés világnapja egy amerikai kezdeményezés hatására honosult meg világszerte.

Körmendi Erzsébet

Az ölelés világnapja számos országban, különböző dátumokon ünnepelt nap. Magyarországon október 15. 

ölelés világnapja
ölelés világnapja - illusztráció

Ölelés világnapja

Azt írják az ölelésről, hogy ez egy kiváló terápia, a másik embernek nyújtott önzetlen kedvesség, miközben mindketten egy kicsit feltöltődünk, és jól érezzük magunkat tőle. A világnap célja, hogy segítsen mindenkinek kimutatni az érzéseit mások felé. 

Virginia Satir amerikai pszichológus szerint 

Napi négy ölelésre van szükség a túléléshez. Napi nyolc ölelés kell a szinten tartáshoz. Napi tizenkét ölelés kell a fejlődéshez.

Az ölelés egyaránt fontos a testnek és a léleknek: tanulmányok bizonyítják, milyen sok pozitív hatása van.

Gary Chapman amerikai író, családterapeuta nevéhez fűződik az öt szeretetnyelv megnevezése. Eszerint kifejezhetjük szeretetünket: 

elismerő szavakkal, együtt töltött minőségi idővel, ajándékozással, szívességekkel és testi érintéssel.

 Ezekbe a kategóriákba sorolható be minden egyes cselekedetünk és habár a teljes képet csak együtt adják ki, ezek közül egy kiemelten fontos minden ember számára. Az átölelés, a kézfogás, a hát, kar, váll vagy az arc figyelmes megérintése a szeretet vagy törődés kifejezése lehet. Aki ezt a „szeretetnyelvet” beszéli, annak egy-egy kedves mozdulat többet mond száz szónál.

Az ölelés néhány előnye:

  • Az ölelés során az izmok ellazulnak, a test feszültsége csökken.
  • Segíti az oxytocin nevű hormon termelődését. Ez az anyag többek között segít ellazulni, biztonságban érezni magunkat, valamint félelmeinket és szorongásainkat csillapítani. Ezt a nyugtató, természetes anyagot ingyen adjuk, mikor valakit megölelünk, gyereket babusgatunk, kutyát vagy macskát simogatunk, a partnerünkkel táncolunk, vagy egyszerűen csak barátunkat karoljuk át.
  • Dopamin, boldogsághormon is felszabadul: sokkal jobban érezzük tőle magunkat.
  • Az ölelés csökkenti a negatív érzelmeket: a félelem, az idegesség, a magány, a feszültség vagy a düh érzetét.
  • Már egy tíz másodperces ölelés is csodákra képes: lelki és fizikai gyógyító ereje van. A szeretetet, a bizalmat, az együttérzést, ragaszkodást és még számtalan pozitív érzést vagyunk képesek az ölelésen keresztül közvetíteni.
  • Az ölelés már az élet kezdetén rendkívül fontos A tapasztalatok alapján sokkal egészségesebbek azok a gyerekek lelkileg, akiket kiskorukban sokat ölelgetnek, babusgatnak. Az is megfigyelhető, hogy ha 5 (!) napon keresztül nem ölelnek meg egy embert, depresszió kezd kialakulni nála.
  • Az emberek közötti öleléshez hasonló szerepe van a házi kedvencek simogatásának, szeretgetésének is; a gyerekeknél épp ezért fontosak a plüssök, amelyek helyettesíthetik az igazi állatokat. (Forrás: Facebook)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában