Matúra járványhelyzet idején – ez a vizsgaszezon más lesz

A járványhelyzet miatt kiemelt biztosági intézkedések keretezik a ma reggel kilenc órakor kezdődő érettségi vizsgaidőszakot, amely egészen május 21-ig tart. Bár az érintett diákok még ma is visszaléphetnek az érettségitől, eddig mindössze alig három százalékuk jelezte, hogy nem kíván e hónapban vizsgát tenni.

Szabó Szabolcs

Fertőtlenítés érettségi előtt a székesfehérvári Árpád Szakképző Iskolában

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A látványos szalagavató ünnepségek idején még nem sejthették a végzős osztályok, hogy különleges hónapok várnak rájuk, és a koronavírus okozta járványhelyzet részben átírja az érettségi megszokott, hagyományosnak mondható forgatókönyvét is.

A koronavírus-járvány miatt a középfokú oktatási intézmények nem tarthatták meg egyik legfontosabb közösségi ünnepségüket, a ballagásokat. A legtöbb középiskolában és gimnáziumban az online térben búcsúztak a végzősöktől. Ma délelőtt 9 órakor pedig hagyományosan magyar nyelv és irodalom tárgyból tesznek vizsgát a diákok.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár közölte, eredetileg összesen 113 387-en jelentkeztek a vizsgákra, köztük voltak olyanok is, akik előrehozott érettségit tettek volna, hivatalból 26 638 vizsgázót töröltek a névsorból. Az érintett diákok 97 százaléka érettségizni akar, a vizsgáktól – a rendelkezésre álló ötnapos határidő alatt – a jelentkezők mindössze három százaléka, 2455 érettségiző lépett vissza – ismertette.

Hasonló helyzetről számolt be lapunknak Szemenyei István, a Dunaújvárosi SZC Rudas Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma igazgatója, aki kifejtette, a múlt héten csütörtökön délután a világhálón követhető összeállítás keretében búcsúztatták ballagó diákjaikat. Az országos adatokhoz hasonlóan a Rudasban is csak elenyésző számú érintett tanuló jelezte, hogy nem kíván vizsgázni, így mintegy 100 diák kezdi meg ma a vizsgasorozatot.

Szintén közel 100 érettségizőt várnak hétfőn a Széchenyi István Gimnáziumban, közölte megkeresésünkre Kratzmajer Zoltán igazgató, aki hozzátette, emelt szintű angol vizsgának is helyet ad majd intézményük.

Fertőtlenítés érettségi előtt a székesfehérvári Árpád Szakképző Iskolában
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Ami a konkrét biztonsági intézkedéseket és előírásokat illeti: az iskolák épületében nem lesz rendőri jelenlét, az intézmények környékén és a közterületeken viszont a rend­őrök segítik a forgalomirányítást és a rend fenntartását.Tanulói maszkból több mint 422 ezret szállítanak ki, a felügyelő tanároknak és az emelt szintű javítótanároknak pedig 147 ezer maszk és ugyanennyi pár kesztyű áll majd rendelkezésre. Minden érettségiztető iskola kézfertőtlenítőt is kap, a vizsgák előtt alaposan kitakarítják az épületeket, ellenőrzik a mosdók felszereltségét, tisztaságát, és az érettségi ideje alatt is folyamatos lesz a takarítás az iskolákban – összegezte az intézkedéseket az államtitkár.

Maruzsa Zoltán arra is felhívta a figyelmet, a felügyelőtanárok beosztásának készítésekor figyelembe veszik az idős, krónikus betegségben szenvedő pedagógusok egészségi állapotát. A tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat majd.

A helyiségeket a vizsga ideje alatt szellőztetik, az iskolákba belépésre több bejáratot lehet majd használni. A beléptetési terveket az intézmények már elkészítették. A vizsgázóknak azonban nem kötelező az ünnepi ruha. Nem lesz központilag elrendelt lázmérés sem, a dolgozatok fertőtlenítését 24 órás pihentetéssel oldják meg.

Az Oktatási Hivatal összesítése szerint: ma magyar nyelv és irodalomból középszinten 68 458-an, emelt szinten pedig 2119-en vizsgáznak.

Május 5-én, matematikából középszinten 65 630-an, emelt szinten 4892-en érettségiznek. Május 6-án történelemből középszinten 64 342, emelt szinten 7073 érettségiző vizsgázik. Majd az idegen nyelvi vizsgák következnek: május 7-én angol nyelvből középszinten 34 693-an, emelt szinten 14 521-en; május 8-án német nyelvből középszinten 10 365-en, emelt szinten 2489-en érettségiznek.

A vizsgaidőszakban összesen 69 470 végzős középiskolás érettségizik, és rajtuk kívül 14 830-an tesznek majd legalább egy tárgyból érettségit.

A jelentkezők várhatóan közel 355 300 vizsgát teljesítenek: 106 tárgyból 55 680-at emelt szinten, 182 tárgyból 299 620-at pedig középszinten. Rendes érettségi vizsgából lesz a legtöbb: a végzős tanulók 331 450 ilyen vizsgát tesznek majd (az összes megmérettetés 93,3 százaléka).

A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők mintegy 8930 ismétlő vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek (a vizsgák 2,5 százaléka). A szintemelő vizsgák száma: 11 130 (a vizsgák 3,1százaléka). Pótló és javító vizsgára együttesen 3250-en vállalkoztak.

A vizsgákat 1144 középiskolában és kormányhivatalban szervezik meg, az írásbelikhez több mint 941 ezer feladatlap készül, ez összesen 12 milliónyi oldal.

Hittan, testnevelés, népművészet

Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 4. és 9., a középszintű szóbelik június 11. és 16. között lesznek megtartva, a jogszabályban meghatározottak szerint. Szóbeli vizsga kizárólag azon vizsgatárgyakból tehető, amelyeknek középszinten csak szóbeli vizsgarésze van (célnyelvi civilizáció, bibliaismeret, judaisztika, népművészet és hittan), továbbá testnevelés tantárgyból is szóbelit kell szervezni.

Az írásbeli alól jogszabály szerint felmentett tanulók szintén szóban vizsgázhatnak, ahogy azok az érettségizők is szóbelizhetnek, akik a középszintű írásbeli vizsgán 12 százalék feletti, de 25 százalék alatti eredményt értek el.

240 percben

A magyar érettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten. Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldaniuk: az elsőre 90 percet kapnak, amíg a második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában