Ukrán válság

2024.06.08. 10:57

Egyre brutálisabbb a kényszersorozás Ukrajnában

836. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Nemzeti zászlót hajtanak össze a koporsó felett a bajtársukat, Dmitro Kiricsenkót temető ukrán katonák a Kijev közelében fekvõ Bucsában 2022. december 23-án. A 33 éves katona az orosz erőkkel vívott harcokban esett el a Donyecki területen

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Roman Pilipej

Medvegyevet letartóztathatják, mert undorító vénembernek nevezte Sorost

A hírt, hogy politikus ellen nemzetközi elfogatóparancsot adhatnak ki gyűlöletbeszéd miatt a Magyar Nemzet szúrta ki. A nem épp finom modoráról híres politikus a saját stílusában reagált a hírre. 

Milyen jó érzés, hogy elismerést kapunk a kijevi neonáci rezsim elleni közös erőfeszítéseink hatékonyságáról! Olyan fattyú szervezetektől, mint a undorító vénemberhez, Soroshoz tartozó NGO-k, amelyek a Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordultak szerény munkánk miatt.
Az ilyen NGO-k és gazdáik cinkosai azoknak a terroristáknak, akik éppen tegnap több mint 20 békés polgárt öltek meg. Ez tényleg motivál, hogy tovább dolgozzunk a mocskos náci klikk ellen. Még dühösebbek, még kíméletlenebbek és halálosabbak leszünk…

– írta Dimitrij Medvegyev az X-en.

Kétségbeesett anyák rohamozzák meg a sorozóirodát

Egyre brutálisabb szintre emelkednek a kényszersorozások Ukrajnában, amely ellen egyre több nő is fellép, így védve fiaikat, férjüket a biztos haláltól.

Megdöbbentő felvételeket tettek közzé a közösségi oldalakon, amelyeken látszik, hogy anyák, nők, fiatal asszonyok hogyan próbálnak segíteni a férfiakon, akiket a kényszersorozás után, akár az utcáról elrabolva azonnal a frontra küldenek Ukrajnában – szúrta ki a Magyar Nemzet.

Egy X-en megosztott bejegyzés szerint

több tucat ukrán anya rohamozta meg Zsitomir városában a mozgósítási irodát, miután egy fiatalembert – miután az utcáról erőszakkal elhurcolták – halálra kínoztak az épület pincéjében. 

Egy másik, a közösségi oldalakra felkerült bejegyzés videóiban pedig az látszik, ahogy

a környéken sétáló nők segítségével, csodával határos módon, egy férfinak sikerül kimásznia a hadkiegészítők autójából. 

A teljes cikkért kattintson ide!

Csehország nem küld kiképzőket Ukrajnába

Csehország nem küld katonai kiképzőket Ukrajnába, de saját területén az idén is mintegy négyezer ukrán katonának adna kiképzést – jelentette ki Jana Cernochová cseh védelmi miniszter a CTK hírügynökségnek adott, szombaton megjelent interjújában.

Tekintettel a Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ és Ukrajna földrajzi közelségére, Csehország nem tervezi kiképzői kiküldését ukrán területre, ahogy azt Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezésére néhány más állam mérlegeli

– szögezte le Cernochová.

Emlékeztetett: 

tavaly Csehország négyezer ukrán katonát képzett ki saját területén, és ugyanilyen számú katona kiképzése van az idei évre is jóváhagyva. Az ukrán katonák nyolcszázas csoportokban kapnak kiképzést Csehországban. 

Amint értesülünk arról, hogy megvan a létszám, azonnal a rendelkezésükre bocsátjuk a szükséges kiképzési területeket és a kiképzőket

– jegyezte meg a miniszter.

Elmondta, hogy a tavalyi év folyamán több alkalommal is meglátogatta kiképzésen részt vevő ukrán katonákat, és nagyon jó benyomásokat szerzett. Nagyon motiváltak, hiszen hazájuk védelmére készülnek, s tudják hogy bizonyos képességek elsajátítására csak rövid idő áll rendelkezésükre

– magyarázta Jana Cernochová.

A miniszter asszony ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Csehországnak nincs semmiféle kifogása a francia államfő kezdeményezése ellen.

A kötelező sorkatonai szolgálattal akarnak hergelni Oroszország ellen a nyugati politikusok

A kötelező katonai szolgálat (többek között a nők számára is) bevezetésére használják fel a lakosság Oroszországgal szembeni gyűlöletét a politikusok. 

Így fordítják saját céljaikra az Oroszországtól való félelmet, amelyet ők maguk is táplálnak

– ezt Fahri Erenel nyugalmazott tábornok, a Biztonsági és Védelmi Stratégiák Kutatási és Végrehajtási Központjának (GÜVSAM) igazgatója, az isztambuli Istinye Egyetem professzora mondta – írja a Magyar Nemzet.

Az európai országok a kötelező katonai szolgálat bevezetésével, a nők toborzásával, a fiatalok katonai képzettséget adó táborokban való kiképzésével, a védelmi ipar termelésének növelésével fokozzák az Oroszországtól való félelmet, hogy az USA bábjaként Ukrajnának nyújtott céltalan segítség folytatását biztosítsák

– mondta Ehrenel. 

A volt tábornok szerint az „Ukrajna-fáradtság” ellenszerét is keresik a háborús pszichózisban szenvedő nyugati vezetők.

A teljes cikkért kattintson ide. 

Kuleba szerint Ukrajna NATO-tagsága történelmi adottság

Az rbc.ua hírét szúrta ki a Magyar Nemzet, amelyben Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kommentálta Joe Biden amerikai elnök kijelentését, miszerint Ukrajna NATO-tagsága opcionális. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna hálás az USA-nak és Bidennek a támogatásért.

 „Ukrajna NATO-tagságáról meggyőződésem, hogy ez történelmi adottság. Ukrajna azért lesz a szövetség tagja, mert a mai világban egyszerűen elképzelhetetlen az euroatlanti közösség biztonsága Ukrajna és csapataink nélkül. Akár tetszik ez valakinek, akár nem, ez a valóság”

 – mondta Kuleba, aki hagngsúlyozta azt is, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása a lehetőségek ablakáról szól, és az ukránok várnak erre a történelmi pillanatra.

BLINKEN, Antony; KULEBA, Dmitro
Antony Blinken amerikai (b) és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kezet fog sajtóértekezletük elõtt Kijevben 2024. május 15-én
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA

„Ha eljön, Ukrajna NATO-csatlakozása hetek, nem pedig hónapok vagy évek kérdése” – tette hozzá a miniszter.

Templomot támadtak az ukránok

Drónokkal támadták az ukránok Belgorodi területen lévő Prohorovka falu Szent Péter és Pál első apostolok templomát, amelynek következtében az épület tetőszerkezete és homlokzata sérült meg.

Másik két drón magánházakban, gazdasági épületekben tett kárt. Az első drón egy magán lakóházat támadott meg. A zuhanás és az azt követő detonáció következtében a ház részben megsemmisült, egy gazdasági épület, egy kerítés és egy autó megrongálódott. A második drón szintén egy magán lakóház mellett zuhant le és robbant fel – ablakok törtek be, repeszek találták el a homlokzatot, a kerítést és a melléképületeket 

– ismertette orosz régió vezetője, Vjacseszlav Gladkov a Telegram-csatornáján.

Rengeteg az áldozata a Luhanszk elleni támadásnak

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Luhanszk elleni támadása következtében a sebesültek száma június 8-án reggelre elérte a hatvanat.

Emellett a mentők további két holttestet húztak ki a romok alól – közölte Leonyid Pasecsnik, a Luhanszki Népköztársaság (LPR) vezetője a Telegram-csatornáján.

Most mindent megtesznek azért, hogy a tragédia következményeit minél gyorsabban felszámolják, hogy az embereknek a szükséges segítséget megadják. A szakemberek helyreállítják a házak hőkörét, helyreállítják a víz- és áramellátást. Ezekben a munkálatokban az összes érintett osztály munkatársai és a szponzori régiók szakemberei vesznek részt

– írta Telegram-csatornáján.  

A lakás nélkül maradt áldozatok ideiglenes szállásközpontokban vannak, és mindent megkapnak, amire szükségük van. Orvosok és pszichológusok dolgoznak az emberekkel, és segítenek nekik a sérült lakásokért járó kártérítés megszervezésében
– idézte a Magyar Nemzet.

Még meg sem kapták, de már az F–16-osok elvesztéséről beszélnek az ukránok

A harci gépeket folyamatosan mozgatni fogják, hogy ne egy helyben álljanak, máskülönben nagyon-nagyon nehéz lesz megtartani azokat.

Az oroszok különböző módszereket fognak alkalmazni a nyugati F–16-osok megtalálására és megsemmisítésére, amikor azok Ukrajnába jutnak – mondta el az Ukrán Biztonsági és Együttműködési Központ igazgatója, Dmitro Zmajlo, aki az Ukrán Rádiónak nyilatkozott.

Véleménye szerint a légierő parancsnoksága ugyanazt a taktikát és stratégiát fogja alkalmazni a repülőgépek védelmére, amely az orosz teljes körű invázió kezdete óta érvényben van. Az inváziót megelőzően az összes légi közlekedési eszközt előkészítették, és az Ukrajna területére mért tömeges csapások pillanatában többnyire a levegőben voltak – tudósított a Magyar Nemzet.

Brutális csata zajlott egy ukrán Bradley és az orosz csapatszállító között

Egy orosz páncélozott csapatszállító betört a lakott területre, a Bradley legénységének azonnal kellett reagálnia – tudatta a Magyar Nemzet. 

„Az orosz megszállók nem lassítják támadásaik ütemét. A harcok epicentruma éppen Pokrovszkij irányában van. Itt az ellenség mélyen a területünkre próbál előrenyomulni” – közölte a hadseregre hivatkozva az rbc.ua.

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. június 7-én 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 6904 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6189 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 53 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság

A pénteki eseményekről itt olvashat:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában