Közel-keleti konfliktus

2024.06.11. 10:05

A Hamász elfogadja az ENSZ BT határozatát a fegyverszünetről

Az izraeli–palesztin háború 249. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok kiszabadítását követelõ hozzátartozókkal találkozik Tel-Avivban 2024. június 11-én

Forrás: MTI/AP/AFP pool

Fotó: Jack Guez

Az egyiptomi és a jordániai külügyminiszter az ENSZ BT határozatának betartását követeli Izraeltől

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter és jordániai hivatali kollégája, Ajmán Szafadi felszólította kedden Izraelt, hogy hajtsa végre az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatát a gázai fegyverszünetről.

Közös kairói sajtótájékoztatójukon Szafadi hangsúlyozta, hogy a nemzetközi jog hitelessége forog kockán, ha Izrael megtagadja a határozat betartását.

Izrael egyre inkább pária állammá válik a világban, ha nem hagy fel az agresszióval

 - tette hozzá.

Sukri szintén hangsúlyozta, hogy az ENSZ BT határozatai "kötelezők és tiszteletben tartandók".

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatában támogatta hétfőn a gázai tűzszünetről szóló megállapodás-tervezetet, amelyet az Egyesült Államok terjesztett elő. A dokumentum üdvözli a három lépcsőből álló tűzszüneti tervet, amelynek első lépése a harcok azonnali, átmeneti felfüggesztését tartalmazza, a túszok egy részének elengedésével és a gázai segélyek kiterjesztésével. A tervezet szerint az átmeneti fegyvernyugvás időt adna egy tartós tűzszünetet eredményező megállapodás kidolgozására, ami a radikális iszlamista Hamász kezében lévő összes túsz szabadon engedéséhez is vezetne.

Az ENSZ BT határozatát a Hamász és a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Palesztin Hatóság is üdvözölte.

Washington újabb többszázmillió dolláros segélycsomaggal támogatja a gázai palesztinokat

A washingtoni kormány további 404 millió dolláros segélycsomag küldéséről döntött a Gázai övezetben élő palesztin lakosság humanitárius segélyezése érdekében - jelentette be kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A Jordánia fővárosban, Ammánban rendezett rendkívüli ENSZ-konferencián Blinken emlékeztett arra, hogy 

Washington 2021 óta mostanáig több mint 1,8 milliárd dollár értékben nyújtott fejlesztési, gazdasági és humanitárius támogatást a gázai lakosságnak.

Dolgozzunk együtt azon, hogy több segély jusson el biztonságban szárazföldön, levegőben és tengeren a Gázai övezetbe mindazokhoz, akiknek arra a legnagyobb szükségük van!

 - mondta.

Az amerikai diplomácia vezetője emellett arra kérte a gázai segélyezésben részt vevő országokat, hogy ők is növeljék a palesztinoknak nyújtott támogatásukat, ugyanis az ENSZ keddi felhívásában közölt, a minimális ellátáshoz szükséges összegnek egyelőre csak az egyharmada áll rendelkezésre. Korábban, a nap folyamán Martin Griffiths, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) vezetője közölte, hogy a világszervezet becslései szerint 2,5 milliárd dollárra (910 milliárd forintra) volna szükség a Gázai övezetben élők segélyezéséhez április és december vége között.

Antony Blinken elmondta továbbá, hogy a Gázai övezetbe irányuló segélyszállítás akadályainak elhárítására az elmúlt hónapokban Izrael tett ugyan lépéseket, ám "többet is tehet, és többet is kell tennie". A tárcavezető felszólította Izraelt, hogy tegyen lépéseket az övezetbe tartó segélyszállító teherautók ellenőrzésének felgyorsítása és a tiltott áruk listájának szűkítésére, segítse elő az életmentő gyógyszerek beáramlását, gondoskodjon a víz- és csatornarendszerek megjavításáról, valamint a civil áldozatok számának csökkenéséről.

Ismét tüntetőket vettek őrizetbe a Kaliforniai Egyetemen

A rendőrség mintegy 25 embert tartóztatott le Los Angelesben, amikor egy csoport tüntető újabb palesztinpárti tiltakozótábort próbált állítani a Kaliforniai Egyetem területén. 

A hétfő esti incidensről szóló keddi beszámolók szerint a tüntetők sátrakat kezdtek felverni, valamint próbálták megzavarni az egyetem működését a vizsgaidőszak végén, és az egyetem területén található tárgyakat rongáltak meg. Az intézmény vezetése próbálja megelőzni az újabb szélesebb tiltakozóakciót, mert a héten tartják az egyetem nagyszabású diplomaosztó ünnepségét. 

Palesztinpárti diákok, egyetemi alkalmazottak, kutatók vonulnak a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) területén a munkabeszüntetéssel egybekötött tüntetésükön 2024. május 28-án
Fotó: Allison Dinner / Forrás: MTI/EPA

A rendőrség azt közölte, hogy a tüntetők nagy részét az intézmény működésének akadályozása, egy embert pedig hatósági személy elleni cselekmény miatt vettek őrizetbe. 

Az érintetteket nyilvántartásba vették, és az egyetem területéről 14 napra kitiltották, majd szabadon engedték. 

A Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i területén tavasszal a rendőrség beavatkozásával, hatósági erővel számolták fel a palesztinpárti, Izrael-ellenes tüntetők táborát, amelyet az aktivisták akkorra már fallal vettek körbe, és barikádokkal védtek. 

Szintén hétfőn New Yorkban a Hamász október 7-i terrortámadásának áldozataira emlékező kiállítás közelében a palesztinpárti, tűzszünetet követelő tüntetők a rendőrökkel is összecsaptak. A tiltakozók a megmozdulásukat a "Harag Gázáért napjának" nevezték el, és Izrael-ellenes jelszavakat kiáltoztak, valamint az intifádát éltették. 

A rendőrség azt követően lépett közbe, hogy a tüntetés erőszakos irányt vett, és előkerült a libanoni Hezbollah zászlója, valamint egy transzparens, amely a Hamász izraeliek ellen október 7-én végrehajtott terrorakcióját éltette. 

New York városában áprilisban nyílt meg és június 16-ig látható az a kiállítás, amely az október 7-én megtámadott Nova zenei fesztiválnak, illetve az ott megölt 350 embernek állít emléket. A Hamász által elhurcolt túszok jó részét is a kulturális eseményen ejtették foglyul.

Palesztin elnök: a nemzetközi közösség felelőssége, hogy nyomást gyakoroljon Izraelre a határátkelők kérdésében

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa és a nemzetközi közösség felelőssége, hogy nyomást gyakoroljon Izraelre a Gázai övezetbe vezető szárazföldi határátkelők megnyitása érdekében - jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden egy rendkívüli ammáni ENSZ-konferencián. 

Továbbra is nagy a nyomás a Biztonsági Tanácson és a nemzetközi közösség összes tagján, hogy elérje Izraelnél a Gázai övezetbe vezető összes szárazföldi határátkelő megnyitását, és hogy beengedjék a külföldi országok által összeadott összes segélyt és orvosi felszerelést az övezetbe

 - fejtette ki Abbász a konferencián. 

A romos Abu Hadra-mecset a gázai Rimal negyedben 2024. április 8-án
Fotó: Mohamed Haddzsar / Forrás: MTI/EPA

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szintén arra szólította fel az országokat: kényszerítsék rá Izraelt, hogy állítsa le az éheztetés fegyverként való alkalmazását a palesztin lakossággal szemben, és távolítsa el az akadályokat az övezet segélyezése elől. 

II. Abdalláh jordániai király rámutatott: 

a humanitárius segítségnyújtás a Gázai övezetben nem várhatja meg a reménybeli tűzszünetet, és nem függhet a politikától. 

António Guterres ENSZ-főtitkár pedig felszólította a gázai konfliktusban részt vevő feleket, hogy ragadják meg a lehetőséget, és fogadják el a Joe Biden amerikai elnök által ismertetett tűzszüneti és túszcserejavaslatot. 

A gázai állapotokat "siralmasnak" nevezte, mondván, hogy

 2017-es főtitkári kinevezése óta a mostani időszakot megelőzően nem volt ilyen súlyos vérontás és öldöklés. 

Martin Griffiths, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának vezetője (OCHA) közölte: az ENSZ becslései szerint 2,5 millió dollárra (920 millió forintra) volna szükség a Gázai övezetben élők segélyezéséhez április és december vége között.

A Hezbollah többtucatnyi rakétát lőtt ki észak-izraeli állásokra

Az Irán támogatását élvező Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet kedden közölte, hogy több tucat rakétát lőtt ki észak-izraeli állásokra.

A Hezbollah közleménye szerint több tucat Katyusa típusú rakétával lőtték a 210. Golán-hadosztály tüzérezredének és páncélos dandárjának a Jardun laktanyában lévő parancsnokságát, válaszul egy izraeli éjszakai támadásra a kelet-libanoni Hermalban.

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy mintegy 50 rakétát lőttek ki Libanonból, de a támadásnak nem voltak sebesültjei.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civilszervezet jelentése szerint egy Szíriával határos területet ért izraeli támadásban öten haltak meg. Egy libanoni biztonsági forrás szerint a Hezbollah két parancsnoka is a halottak között volt.

A Hezbollah a gázai háború októberi kirobbanása óta szinte napi rendszerességgel támad izraeli célpontokat, válaszul pedig Izrael támadja a milícia állásait. Libanoni biztonsági források szerint az összecsapásoknak már közel 500 halottja van libanoni oldalon, köztük több civil is.

A harcok nyomán a határ mentén fekvő izraeli és libanoni települések infrastruktúrájában is súlyos károk keletkeztek, többeket pedig evakuáltak.

A Hamász elfogadja az ENSZ BT határozatát a fegyverszünetről

A Hamász elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát a gázai fegyverszünetről – jelentette ki kedden Számi Abu Zuhri, az iszlamista terrorszervezet egyik magas rangú tisztségviselője.

Abu Zuhri bejelentette, hogy a szervezet kész tárgyalásokat kezdeni a döntés végrehajtásának módjáról, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy gondoskodjon arról, hogy Izrael is ennek megfelelően járjon el

– mondta a Katarban élő Abu Zuhri.

Az Izraelben tárgyaló amerikai külügyminiszter, Antony Blinken kedden hangsúlyozta, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfő esti találkozójukon megismételte elkötelezettségét a Joe Biden amerikai elnök ismertette tűzszüneti és fogolycsere-megállapodás mellett. Erre a javaslatra alapozták az ENSZ BT amerikai kezdeményezésre elfogadott határozatát.

LAPID, Jaír; BLINKEN, Antony
Jaír Lapid volt izraeli miniszterelnök, az ellenzéki Van Jövő párt vezetője (j) Antony Blinken amerikai külügyminisztert üdvözli Tel-Avivban 2024. június 11-én 
Fotó: Jack Guez / Forrás: MTI/AP/AFP pool

Blinken reménykeltőnek nevezte a Hamász BT döntésre adott válaszát, de kiemelte, hogy "fontos lesz a Hamász gázai vezetőinek válasza". Elmondása szerint 

a következő napokban is folytatódnak a tárgyalások a gázai háború befejezését követő helyzetről.

Az uniós külügyi főképviselő a tűzszüneti terv végrehajtását sürgette

Josep Borrell európai uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő üdvözölte az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfői határozatát, mely támogatja a három lépcsőből álló gázai tűzszünetről szóló tervet, és sürgette annak végrehajtását.

Josep Borrell kedden közzétett közleményében emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió teljes mértékben támogatja a Joe Biden amerikai elnök által előterjesztett átfogó ütemtervet az Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet közötti tűzszünetről a Gázai övezetben.

Mindkét felet arra ösztönözzük, hogy fogadják el és hajtsák végre a javaslatot

– fogalmazott.

Közölte, az EU készen áll arra, hogy hozzájáruljon a tartós és fenntartható békét célzó, a kétállami megoldáson, azaz Izrael mellett egy palesztin állam létrehozásán alapuló politikai folyamat újjáélesztéséhez. Az EU támogatja a Gáza újjáépítésére irányuló, összehangolt nemzetközi erőfeszítéseket is – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Izraeli légicsapás füstje gomolyog a Gázai övezet déli részében levõ Rafah felett 2024. május 24-én 
Fotó: Haiszam Imad / Forrás: MTI/EPA

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfői határozatában támogatta a tűzszünetről szóló megállapodástervezetet, és sürgette Izraelt és a Hamászt, hogy fogadják el.

Az Egyesült Államok által előterjesztett terv a harcok azonnali, átmeneti felfüggesztését tartalmazza, a túszok egy részének elengedésével és a gázai segélyek kiterjesztésével. A tervezet szerint az átmeneti fegyvernyugvás időt adna egy tartós tűzszünetet eredményező megállapodás kidolgozására, ami a Hamász kezében lévő összes túsz szabadon engedéséhez is elvezetne.

Négy izraeli katona meghalt Rafahban

Hétfőn elesett négy izraeli katona a Gázai övezet déli részén, Rafahban egy aláaknázott ház felrobbanásakor – tudatta az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője kedden.

A robbanásban tizenegy katona megsebesült, közülük öten súlyosan.

Az izraeli járőr az egyiptomi határ melletti Rafah Sabura nevű negyedében lakóházakat vizsgált át a Hamász fegyvereseit keresve a piac közelében, a negyed központjában. Egy gyanús épületre tüzet nyitottak, mire a házban elrejtett robbanószerek a levegőbe röpítették az egész épületet, amely maga alá temette a katonákat. A robbanás olyan erős volt, hogy néhány sérültet az épületen kívül találtak meg.

Az IDF vizsgálata szerint alagút csatlakozott az épülethez, amely a Hamász egyik alkalmazottjáé volt, aki részt vett Gilad Salit izraeli tizedes 2006-os elrablásában. 

Hétfőn a palesztinok arról számoltak be, hogy az IDF fokozta tevékenységét Rafahban, és heves harcok dúltak a város központjában, melyekben elérték Sabura szélét, Rafah szívében az egyik legsűrűbben lakott területet.

Az IDF keddi jelentése szerint az elmúlt napon a légierő 35 célpontot támadott a Gázai övezetben, katonai épületeket, fegyverraktárakat és rakétakilövőhelyeket, és heves tűzharcok folytak fegyveres iszlamista csoportokkal.

Az IDF azt is közölte, hogy Ciszjordániában, Niama faluban négy palesztin vesztette életét az izraeli biztonsági erők tüzében.

Kedd reggel január óta először ismét megszólaltak Haifán is a légvédelmi szirénák. Emellett légiriadók voltak Galilea északi, Libanonhoz közeli részein és a Golán-fennsíkon is. Ezeken a helyeken az utóbbi hónapokban mindennapossá váltak a riasztások a Libanonból Izrael felé indított rakéták és drónok miatt.

Az éjszaka folyamán az izraeli légierő vadászgépei Libanon mélyén, Baalbek térségében és az izraeli határhoz közeli területeken hajtottak végre támadásokat válaszul egy izraeli drón hétfői lelövésére libanoni területen.

Ez történt hétfőn: 

 

 

A Hamász terrorszervezet elleni háború október 7-i kezdete óta 650 izraeli katona esett el, közülük 298 a szárazföldi hadműveletek október közepi kezdete óta a Gázai övezetben vesztették életüket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában