Célok, feladatok

2024.06.12. 10:32

Szijjártó Péter: Magyarország és a NATO-tagországok többsége egészen másként látja a háború és a béke lehetőségét (videó)

A NATO most egy ukrajnai koordinációjú misszió megindítására készül, „mi ezt veszélyesnek és feleslegesnek tartjuk” – írta közösségi oldalán a külügyminiszter.

Szijjártó Péter külügyminiszter és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Karmelita kolostorban

Forrás: Képernyőkép a videóból/Szijjártó Péter Facebook-oldala

Magyarország és a NATO-tagországok többsége egészen másként látja az ukrajnai háborút és a béke lehetőségét – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter azt írta, hogy

a NATO most egy ukrajnai koordinációjú misszió megindítására készül, „mi ezt veszélyesnek és feleslegesnek tartjuk”.

„Mivel azonban 31 NATO-tagállam ezt másként gondolja, ezt megakadályozni nem tudjuk” – tette hozzá.

A kormány legfontosabb céljának és feladatának a tárcavezető azt nevezte, hogy garanciát kapjon arra, hogy magyar katonáknak ne kelljen részt vennie ebben a misszióban, hogy magyar területen ne kerüljön sor semmilyen háborús történésre, és hogy magyar adófizetők pénzét ne használják fel a misszió finanszírozására.

Szijjártó Péter bejegyzése szerint a háborús eszkaláció veszélye súlyosabb, mint bármikor korábban.

Folyamatos küzdelemre kell számítani annak érdekében, hogy Magyarország biztonságát meg tudjuk őrizni, és hogy Magyarország ki tudjon maradni a háborúból – hangsúlyozta.

„Vasárnap ehhez nagy megerősítést kaptunk, hiszen soha korábban egyetlen párt sem kapott annyi szavazatot az európai uniós parlamenti választásokon, mint amennyien a békepárti politikát támogatták vasárnap” – fogalmazott a miniszter.

Szijjártó Péter a NATO-főtitkárral történt megbeszélés után az eredményről posztolt közösségi oldalán:

NATO – garanciát kaptunk: nem kell se pénzt, se embert adnunk a háborúhoz

Szijjártó: irány a Fülöp-szigetek és Laosz!

„Manilában politikai konzultáció, Vientiánban nagykövetség nyitás” – írta Szijjártó Péter szerdán este a Facebook-oldalán.

A külgazdasági és külügyminiszter bejegyzésében hangsúlyozta: „Délkelet-Ázsia a világ egyik leggyorsabban fejlődő térsége, így a vele való szorosabb együttműködés mind Magyarország, mind az Európai Unió számára kifejezetten komoly előnyökkel jár, ezért az uniós elnökségünk során törekedni fogunk a kapcsolatok folyamatos fejlesztésére, a szabadkereskedelmi tárgyalások felpörgetésére.”

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában