szponzorált tartalom

2021.02.12. 10:25

Hogyan tervezzünk gyerekbarát kertet?

Egy kert millió funkcióval rendelkezhet. Amellett, hogy árnyat adó fáknak, szemet gyönyörködtető dísznövényeknek és ízletes haszonnövényeknek nyújt otthont, kiváló helyszíne lehet családi ünnepségeknek, hétvégi grillezéseknek, baráti összejöveteleknek vagy éppen a nyugalomnak és kikapcsolódásnak. A kisgyermekes szülőknek azonban van egy mindezeknél sokkal fontosabb szempontja is: hogyan legyen a kert gyermekbarát?

Elsőként mindenképp érdemes felmérni a lehetséges veszélyforrásokat és gondoskodni kell a balesetmegelőzésről, hiszen sok sérülés és sírás elkerülhető a megfelelő előkészületek segítségével.

Ha ez megvan, jöhet a munka kreatív része: a berendezés.

Egy gyerekbarát kert tele van búvóhelyekkel, megmászható tereptárgyakkal és játékokkal. A csúszda, a hinta, a mászóka, a trambulin, a focikapu és a kosárlabda palánk mind olyan kertberendezési tárgyak, amelyeket a nagyobbacska gyerkőcök akár állandó felügyelet nélkül is használhatnak, miközben a szülők végre hátradőlhetnek kicsit a kert egy csendesebb szegletében.

Forrás: shutterstock

Ráadásul pl. egy focimeccs vagy egy trambulin edzés nem csak jó szórakozás, hanem értékes testmozgás is, amely elengedhetetlen egy növésben lévő szervezet egészséges fejlődéséhez. Utóbbi azért is különlegesen jó kelléke egy kertnek, mert az egészen fiatal korosztálytól a felnőttekig mindenki számára jó szórakozás, így hosszú éveken át használható. Megvásárlásakor érdemes néhány szempontot megvizsgálni, amelyek segíthetnek a választásban.

Forrás: shutterstock

Mekkora a számunkra ideális trambulin ugrófelület? – Számításba kell venni, hogy milyen korú gyerekeknek szánjuk (esetleg mi is szeretnénk-e időnként használni), de természetesen az sem elhanyagolható kérdés, hogy a trambulin elfér-e a kertben.

Jár-e a termékhez trambulin védőháló? – Ugrálás közben rengeteg csúnya sérülést lehet szerezni, melyek zöme trambulin háló használatával elkerülhető. Ne feledjük: első a biztonság!

Akinek van egy kis tapasztalata az egyszerűbb kéziszerszámokkal vagy csak érdekli a barkácsolás, az megpróbálkozhat játékok, mászókák, esetleg erőd építésével is. Persze nem mindenki született ezermesternek, sokaknak pedig ideje nincs ilyesmire. Ám szerencsére nekik sem kell semmiben hiányt szenvedniük, hiszen rengeteg féle kerti játék illetve sport kellék kapható az erre specializálódott boltokban. Ezek zömmel megrendelhetőek akár online is. Az ilyen termékeket forgalmazó weboldalak, mint a Pepita.hu, izgalmas dolgokat tartogatnak minden családtag számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában