Pénteki színes hírek

2024.06.21. 09:17

Fegyveres rablók törtek be Roberto Baggio villájába, az olasz legenda kórházba került

Friss hírek a labdarúgó-Európa-bajnokságról.

MW

Roberto Baggio

Forrás: AFP

Fotó: Riccardo De Luca

Fegyveres rablók törtek be Roberto Baggio villájába, az olasz legenda kórházba került

Az olasz futball legendás alakja, Roberto Baggio kórházba került, miután fegyveres rablók betörtek a villájába és megverték, miközben családjával nézte a Spanyolország–Olaszország Eb-meccset, csütörtökön este – adta hírül a Mandiner, a Daily Mailre hivatkozva.

A rablók órákat, ékszereket és pénzt loptak el – amelyek értéke egyelőre nem ismert – az elszigetelt mezőgazdasági birtokról, ahol ő és családja tizenöt éve élnek. 

A korábbi aranylabdás támadónak sikerült kiszabadítania családját a szobából, ahová bezárták őket, de csak azután, hogy a rablók elmenekültek. A Corriere della Sera beszámolója szerint a rablás 40 percig tartott.

Baggio a brutális támadás után azt mondta, „szerencsére csak néhány öltés maradt a testemen, most már csak a félelmet kell legyőzni”.

Először is szeretnénk, a családom és én, mindenkinek megköszönni a nagy szeretetet, amit kaptunk. Igazán köszönjük

– tette hozzá, megnyugtatva a focirajongókat.

Spanyolország a „címvédőölő”

Spanyolország negyedik alkalommal találkozott az Európa-bajnoki cím aktuális védőjével és megint nyert.

A futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) pénteki összefoglalójában a spanyol-olasz (1-0) Eb-meccs kapcsán felidézte, hogy a spanyolok 1964-ben a szovjeteket 2-1-re, 1984-ben a németeket 1-0-ra, 2008-ban pedig a görögöket 2-1-re verték a kontinensviadalon.

A játéknap érdekességeit csokorba gyűjtve az IFFHS kiemelte, hogy 

a spanyol az a csapat, amelynek riválisai a vele vívott Eb-meccseken a legtöbb öngólt szerezték, szám szerint négyet, ebből hármat a 2021-es Európa-bajnokságon. 

Euro 2024: Spain - Italy
Az olasz Riccardo Calafiori öngólt rúgott 
Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE / Forrás: AFP

Figyelemre méltó, hogy a csütörtöki összecsapáson az itáliai együttes mindössze négy lövéssel próbálkozott, a legkevesebbel az eddigi összes Eb-mérkőzését tekintve.

Spanyolország második győzelmét aratva kvartettjében már a második játéknapon bebiztosította a csoportelsőséget, Eb-históriájában második alkalommal. Az első ilyen 2008-ban volt, amikor végül Európa-bajnok lett.

A dán-angol meccsre (1-1) kitérve az elemzésben hangsúlyozzák, hogy Anglia az utolsó 19 Eb-meccséből csak egyet veszített el, jelesül Izlandtól kapott ki 2016-ban 2-1-re. A szigetországiak gólját szerző Harry Kane - Michael Owen és Wayne Rooney után - a harmadik olyan angol játékos lett, aki eredményes tudott lenni négy nagy tornán is (a 2018-as és 2022-es világbajnokságon, s az utóbbi két Eb-n). Európa-bajnokságon immár öt gólnál tart, beérve Rooney-t, és már csak a hét találatig jutott Alan Shearer előzi meg. 

Ugyanakkor a fő tornákat tekintve már 13 gólnál jár, amivel első az angoloknál. Kane-nek a csütörtöki volt - a válogatottban és klubcsapatában együttesen számított - 54. meccsén az 50. gólja ebben a szezonban. Személyes rekordja, amelyet még a németországi Eb-n elérhet, 52 gól, ennyit a 2017-2018-as idényben termelt.

Magyar szurkolókat raboltak ki Stuttgart közelében

Négy magyar szurkolót megrugdostak és kiraboltak a Stuttgart közelében lévő Weil der Stadt vasútállomáson.

A rendőrség közleményére hivatkozva a német Stern arról számolt be, hogy a 24-25 év körüli ismeretlen férfiak a Németország-Magyarország csoportmeccsre igyekvő magyar szurkolók útjába álltak, amikor azok leszálltak a vonatról. 

Euro 2024: Public Viewing Stuttgart
A rendőrök figyelik a helyzetet a Schlossplatz szurkolói zónájában.  
Fotó: Christoph Schmidt / Forrás: AFP

A magyar drukkerektől elvették a sáljaikat, valamint ellopták az egyikük hátizsákját, amiben többek között egy e-könyv-olvasó, készpénz és ruha is volt. Ráadásul az egyik gyanúsított a magyar szurkoló lábát kezdte el rugdosni. A hátizsákot ellopó elkövetőt később a rendőrök elfogták és letartóztatták, ám a 24 éves férfinál nem találták meg a lopott holmit – adta hírül az Origo.

Modricnál elszakadt a cérna, otthagyta az újságírókat (videó)

Nem a horvátokról szól az idei labdarúgó Európa-bajnokság: déli szomszédainkat előbb játszi könnyedséggel intézte el a spanyol válogatott, majd szerény döntetlent játszottak Albániával, így mindössze egyetlen ponttal szerénykednek a B-csoport utolsó helyén.

A csoportmeccsek zárófordulóját követően Horvátországnak csak győzelem esetén van esélye a továbbjutásra.

A kudarcok ellenére az együttes rutinos világsztárja, Luka Modric perceken keresztül állta a horvát újságírók kérdéseit a hamburgi vegyes zónában, a végén azonban elszakadt a cérna a BL-győztes sztárnál.

Amikor az egyik riporter arra volt kíváncsi, hogy mennyire érzik a veteránok Zlatko Dalic szövetségi kapitány bizalmát a fiatalokkal szemben, a Real Madrid frusztrált középpályása, aki a lehetséges 180 percből 155-öt a pályán töltött, egy grimasz kíséretében nemes egyszerűséggel otthagyta az interjúzónát – írja a Mandiner.

Spalletti: nem voltunk meccsben, nagyobb különbség is megérdemelt lett volna

Luciano Spalletti, a címvédő olasz válogatott szövetségi kapitánya elismerte, hogy csapata alárendelt szerepet játszott a spanyol együttes elleni, csütörtök esti rangadón a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon és a rivális 1-0-s sikere nem tükrözi a meccs képét.

Teljesen megérdemelten győztek. Egy gólnál nagyobb különbséggel is megérdemelten nyertek volna. Végig nem voltunk meccsben

– nyilatkozta a gelsenkircheni találkozót követően az olasz szakvezető. – „Az utolsó húsz percet leszámítva képtelenek voltunk olyan helyezeteket teremteni, amelyekkel versenyképesek lettünk volna azon a szinten, amit ők képviselnek.”

Spain v Italy - UEFA Euro 2024
Luciano Spalletti
Fotó: Andrzej Iwanczuk / Forrás: AFP

Spalletti azon túl, hogy elismerte csapata vereségének jogosságát, némi magyarázattal is igyekezett szolgálni a vártalanul gyenge játékra.

Talán több pihenőt kellett volna adnom a fiúknak, több szabadnapot. Másfél napot kaptak, mert a mérési adataink is mutatták, hogy fáradtak, de talán többre lett volna szükség

– jegyezte meg a kapitány. 

„Túl nagy volt a szakadék élesség és frissesség szempontjából a csapatok között. Felesleges bármi másról beszélni, mert amíg nem vagy olyan erőállapotban, mint az ellenfeled, nyilván lassabban reagálsz szituációkra és le vagy maradva.”

A 65 éves tréner annyit tett még hozzá, hogy a spanyolok játékstílusa lenyűgöző.

Mindenki szeretne úgy játszani, mint a spanyolok. Hosszú ideje ők játsszák a legjobb futballt

– bókolt a már továbbjutott riválisnak Spalletti.

A kellemetlen vereség ellenére az olaszok jó helyzetből várhatják a B csoport hétfői zárófordulóját, mivel három ponttal a második helyen állnak és a horvátok ellen a döntetlen is elég számukra a nyolcaddöntőbe kerüléshez.

Harry Kane góljába belesérült két angol szurkoló

Két szigetországi drukker az angolok gólját olyan vadul ünnepelte, hogy mindkettőjüket mentőautóval kellett kórházba szállítani.  Az egyik szurkoló a közösségi médiában számolt be arról, hogy kiment a bokája, miközben a válogatottjának vezetését ünnepelte a frankfurti stadionban. Szerencsére nem szenvedett komoly sérülést, azonban viccesen megjegyezte, hogy Harry Hane-t hibáztatja, amiért a dánok elleni teljes második félidőt a kórházból kellett néznie – írja az Origo.

Egy másik brit szurkoló viszont nem volt ennyire szerencsés. A The Sun beszámolója szerint a drukker ugyancsak az angolok gólját ünnepelte, amikor leesett a székről, és bokaszalag-szakadást szenvedett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában