Kánikula

2024.07.07. 19:57

Itt a halak is jól érzik magukat (képgalériával)

Nyáron a szabad vizek nemcsak a hűst, hanem a szabadság érzését is adják.

Fekete Györgyi

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Itt dübörög a kánikula. Lassan már az éjszakák sem tudnak enyhet adni. A nappalok meg erőtlenné, fáradttá tesznek. Nyilvánvaló, hogy a legjobb hűs vízben és árnyak alatt tölteni az időt. Aki nem tud vagy nem akar messzire menni, annak itt van a mi szabadstrandunk vagy az élményfürdőnk. 

Szabad a strand

Nyilvánvaló, hogy senki illetve semmi sem lehet próféta a saját hazájában mondás igaz a szabadstrandra is. Ismerőseim elzarándokolnak a Szelidi-tóra, a kalandvágyóbbak meg próbálnak odaférni a Balatonhoz vagy a Velencei-tóra, ha csak egy-egy nap pihenésre és lubickolásra vágynak, de szerintem elég lemenni a szigetre, ha vízre és merülésre vágynak csupán.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A Duna vize jó. Azt szoktam mondani a vízminőség megállapítására,  hogy amíg a halak jól vannak, nekünk sem lehet bajunk. A halak láthatóan jól vannak. Langyos, kellemes, üdítő. A kisebbeknek és a nagyobbaknak jól behatárolt kordon van. Az úszni vágyóknak  elég  keskeny,  és nem túl kényelmes a sávjuk, de hát a szabály az szabály. A szabadstrand minden évben áldozatot követel, érthető tehát az óvatosság. Azt azért meg kell jegyeznünk, hogy szombat dél fele jártunk ott, de mentőcsónaknak és benne vigyázó embernek nyomát se láttuk.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Értékmegőrző és büfé

A föveny tiszta, a mosdók rendben voltak, nyilvános és ingyenes helyhez képest még wc-papírt is tartalmazott. Az emeleti öltözőkben és zuhanyzók nagyon szép állapotban vannak, de csak bekukucskálni lehetett, mert azok zárva voltak. A lenti fémbodega öltöző és a rózsa nélküli csak zuhany a célnak megteszi,  még ha a fenti elzárthoz képest nem is  túl igényes, de zuhanyozni és öltözni át lehet. Felteszem az elején biztos, hogy volt rajta zuhanyrózsa is.  Ami újdonság, hogy van értékmegőrző. Mi, a kolléganővel azonban perceket próbálkoztunk a használatával, míg feladatuk, de ettől függetlenül még az is előfordulhat, hogy működik, csak mi voltunk roppant mód tehetségtelenek és értetlenek a leírás értelmezésével. Így maradt a törölköző a szatyorra megoldásul a "vagyonvédelem" érdekében.  

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ami nagyon tetszett, hogy volt hinta. A büfé teljesen normális és viselhető árú, 1000 forint volt egy lángos, persze a piacinál kissé drágább, de hát strandon  mindig magasabb az árfekvés. De semmiképpen sincs elrugaszkodás ezen a téren sem. Van étterem is, jól láthatóan, hogy nem a strand büfé kategóriában, de az épület alján nem volt nyitva a feltehetően büfé szolgáltatásra készült rész, így választék nincs, de valószínű, hogy kettőt már nem is biztos, hogy el tudnának tartani a vendégek, akik többnyire hozzák magukkal az enni- és innivalót. A klasszikus hűtőtáska a legtöbbjüknél ott van az üdítővel,  a  szendviccsel, a nassolni valókkal.  

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ami jó lenne még...

Amit a szabadstrand adhat, azt megkapjuk. Szabadságot, természetes környezetet, megfelelő infrastruktúrát, kellemes vizet. És ami nem annyira elhanyagolható: az ingyenességet. Természetesen nem is bírtuk volna ki, ha nem állapítottunk volna meg néhány piaci rést, amire szerintünk lenne kereslet. Így jó lenne: gumimatrac árus, vízibicikli- vagy kenu kölcsönző.  A strandra újságos vagy könyves állvány. Oda lehetne a megunt vagy  használaton kívül magazinokat és könyveket kitenni  mondjuk egy boxba, vagy az étterem alatti részben védetten.  Jó lenne, ha több lenne az árnyékos felület is, mert kevés helyre tudnak a tűző és uv-terhelt nap elől elbújni a strandolók,  majd ősszel kell fákat ültetni. Összességében teljesen felesleges a szabad vizek szerelmeseinek messzire utazniuk, itt van a mi strandunk, amely minden olyan feltétel biztosít, hogy néhány órára vagy egy egész napra kiszabaduljunk a panelváros hőségéből. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában