Dr. Maczó Edit pályaválasztási- és karriertanácsadó

2024.07.07. 06:57

Szorongva a nagybetűs ÉLET küszöbén, avagy hogyan kerekedj felül a kapunyitási pánikon?

Az ötvenes éveikbe lépők kapuzárási pánikjáról már szinte mindannyiunk hallott, de a kapunyitási pánik kevésbé ismert fogalom, pedig ez is egy szorongással járó állapot, amit leginkább az életkezdéssel kapcsolatos kihívások keltenek életre a képzésük végéhez közelítő, húszas éveik elején lévő fiatalok körében. Szerencsére kellő tudatossággal és tervezéssel el lehet kerülni, hogy ebbe a kellemetlen állapotba juss, az alábbiakban erre találsz jópár mentőötletet.

Duol.hu

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

De jó, hogy vége... Dehogy jó, hogy vége! 

Ismerős az érzés, amikor az egyetemi éveid végén járva már alig várod, hogy túl legyél az utolsó vizsgádon, s biztos vagy benne, hogy egy ideig tankönyvek közelébe sem mész? Aztán elképzeled azt is, milyen jó lesz majd végezni és végre szabadnak lenni? Majd egyre többet kezdesz el gondolkodni azon, hogy mégis milyen lesz kilépni a munka világába. Vajon rögtön találsz majd állást? Milyen lesz interjúkra járni? Hol lesz az első munkahelyed? És a kérdések egyre csak szaporodnak, ami egyszerre izgalmas és – konkrét válaszok hiányában – nyomasztó is egyben. 

Álláskeresés rutin nélkül 

A szorongató érzésnek csak egy részét képezik a pályakezdéssel kapcsolatos kérdések, emellett ott vannak az élet egyéb területein lévő nagy kihívások is, mint például a jövőbeli otthon megteremtése, a párválasztás, családalapítás. Ezek azonban eleinte a karrierkérdések mögé sorolódnak, hiszen a friss végzettséggel a kezedben valószínű neked is az első és legfontosabb célod: megtalálni azt a munkát, amely személyes és anyagi motivációt biztosít a jövőbeli terveid megvalósításához. S ha még nincs rutinod az álláskeresésben, igen nagy kihívásnak tűnhet, hogy is kezdj hozzá. 

Álláskeresés kezdőként
Fotó: canva.com (illusztráció)

Jótanácsból is megárt a sok

A karrierindulásod elején mindenki ellát majd jó tanáccsal, ami sokszor tud a teljes összezavarodáshoz vezetni. Mivel a legjobbat akarják neked, a családtagok és a barátaid is meg szeretnének óvni a buktatóktól, ezért a személyes vagy hallott tapasztalataik alapján fognak iránymutatást adni neked. Ezek között biztosan lesznek megszívlelendő tanácsok, de egyet tarts észben: ezek az ő megéléseik, élményeik. Attól, hogy valaki így meg úgy járt, egyáltalán nincs kőbe vésve, hogy rád is az vár majd. Szóval ne zárj ki lehetőségeket csak azért (pl. egy adott céghez való pályázást), mert valakitől negatív véleményt hallottál! S ha egy idő után soknak érzed a jószándékú útmutatásokat, jelezd ezt kedvesen, de határozottan feléjük.

Kell egy terv!

Állíts össze egy több pontból álló tervet arról, hogyan fogod lendületbe hozni magad a munkaerőpiacon! Kezdd az álláskeresési stratégiákkal! Ma már egy jó önéletrajz és LinkedIn profil nélkül nem is lehet elindulni. Ezek készen vannak már? Tudod mikre kell figyelni az összeállításuknál? Ismered azokat a platformokat, ahol a legfrissebb állásokról lehet tájékozódni? Tudtad, hogy vannak már kifejezetten pályakezdőknek szóló állásoldalak? Ha kíváncsi vagy mindezekre, sorozatunk következő részében erről is olvashatsz majd. 

Legyen az álláskeresés a napi rutinod része! 

Ha álláskeresésben vagy, alakítsd ki úgy a napodat, hogy szerves részét képezze az, amikor csak a karrierkérdéseiddel foglalkozol. Sokaknál az vált be, hogy ezt a reggeli időszakra teszik, egyrészt ilyenkor még frissek és jobban tudnak koncentrálni, másrészt, ha ezzel indítják a napjukat, úgy érzik, még ha nincs is állásuk, minden napot valami értelmes és hasznos dologgal indítanak. A hangsúly nem azon van, mikor foglalkozol az álláskereséssel, sokkal inkább azon: mennyit. Hidd el, ha minden nap átböngészed a portálokat, jelentkezel újabb kiírásokra, előbb-utóbb meglesz a gyümölcse! 

Az álláskeresés, mint napi rutin 
Fotó: canva.com (illusztráció)

Juss eszükbe te egy állásajánlatról! 

Nagyon fontos, hogy az álláskeresésben mozgósítsd a kapcsolati tőkédet! Avasd be a rokonaid, barátaid, ismerőseid, szomszédaid, szóval bárkit, akit csak tudsz abba, hogy éppen munkahelyet keresel. Ez azért fontos, mert ha hallanak egy állásról, ami neked jó lehet, lehet épp az ő ajánlásuk fog hozzásegíteni a megszerzéséhez. Emellett ismert tény, hogy a legtöbb munkaadó először „belülről” igyekszik megoldani egy-egy üres álláshely feltöltését, vagyis elsőként a már bent lévő pályázatok vagy érkező ajánlások révén keresi az új munkatársat.

Tehát ha van egy jó stratégiád arra, miként fogsz a munkaerőpiacon elindulni, mindazok a nyomasztó érzések, amik a jövőddel kapcsolatos bizonytalanságok miatt bekapcsolhatnak, tompíthatóak és elkerülhetőek lesznek. Rendszeresség, aktivitás és kitartás – ezek a legfontosabbak, hogy a kapunyitási pánik oroszlánjait megszelidítsd. 

Szerző: Dr. Maczó Edit – maczoedit.hu

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában