Keresőkutya

2024.08.21. 09:00

Ez nem játék - Bingó kiszagolta

Félreértés ne essék: nem bízták a véletlenre, a sors kegyére, így nem az ismert nyereményjáték vitte sikerre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának újabb akcióját, hanem a frissen kiképzett, Bingó névre keresztelt keresőkutya.

Duol.hu

A pénzügyőrök egy budapesti piacot és környékét ellenőrizték, amikor úgy döntöttek, hogy élesben teszik próbára Bingó szimatát. A négylábú újonc egy magyar rendszámú autónál jelzett, aminek slusszkulcsa ráadásul a kocsi mellett, a földön hevert, kissé balladai homályban hagyva aktuális használójának személyét, esetleg azt valószínűsítve, hogy a kocsit – talán épp a pénzügyőrök felbukkanása miatt – fejvesztett sietséggel zárták be, summa summarum: a járművet átvizsgálták.

Kiderült: a kezdő szolgálati ebet nem hagyta cserben egyébként is érzékeny, céltréningezett orra; első bevetésén rögtön kiszagolta az elrejtett dohányárut. Az egyenruhások az utastérben és a csomagtartóban összesen 1.490 doboz, mintegy 3,4 millió forint értékű, magyar zárjegy nélküli cigarettát találtak és foglaltak le. Jövedéki törvénysértés és költségvetési csalás miatt indítottak eljárást.

Az idei év kutyabeszerzése és -kiképzése Bingó felderítése alapján eddig sikeresnek értékelhető. A németjuhász-keverék a márciusi kutyavásáron került az igazgatósághoz, ahol azonnal megkezdődött a kiképzése, minek eredményeként augusztus elején már hathatós munkatársként támogatta az egyenruhások munkáját.

Bingó beszerzéséhez az Európai Unió CCEI programja nyújtott pénzügyi támogatást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában