Házszámellenőrzés

2023.08.27. 11:00

A házszámtáblák hiánya sok gondot okoz a mindennapi életben

Törvény és kormányrendelet kötelezi a lakosságot a házszámok feltüntetésére, az önkormányzatokat pedig annak ellenőrzésére – hívja fel a városlakók figyelmét Dunaföldvár Város Önkormányzata.

Duol.hu

Illusztráció

Fotó: Dodó Ferenc / KM

A látható és olvasható házszámok kihelyezése ugyanakkor mindenki érdeke: a mentők, a postások és a szállítók is így találják meg a keresett címeket.

A házszámtáblák hiánya a mindennapi életben is sok bosszúságot, gondot okoz, amikor hatóságok, szolgáltatók, postás, futár, szállító nem találja a keresett címet. Baj esetén pedig a segítség idejében történő érkezését is akadályozhatja – például amikor rendőr, orvosi ügyelet vagy mentő érkezését késlelteti.

A házszám feltüntetése ugyanakkor jogszabályi előírás is: a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 14/A. § (5) bekezdése szerint a tulajdonosnak minden házszámmal ellátott épületen fel kell tüntetnie a házszámot.

Ezért kérik, hogy ahol nincs házszámtábla, ott pótolják, ha nem jól látszik, gondoskodjanak a láthatóságáról. Többlakásos épületek esetében pedig kérik, hogy az ajtószámot is pontosan tüntessék fel az épületeken és a postaládákon. Külterületen javasolt a helyrajzi szám feltüntetése.

A tájékoztató szerint a közterület felügyelő 2023 októberében megkezdi ezek ellenőrzését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában