Plakát-eltávolítás július 9-ig

2024.06.12. 09:00

Ha nem érkezik kifogás, csütörtökön jogerőre emelkedik az önkormányzati választás végeredménye

A Helyi Választási Bizottság hétfőn, a reggeli órákban ülést tartott, amelyen megállapították és határozatba foglalták az önkormányzati választás végeredményét.

Molnár Emese

Fotó: Laczkó Izabella

Most még van jogorvosalti idő: a szavazóköri eredményeket megállapító döntések törvénysértő voltára, az eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozva bárki fellebbezést nyújthat be. Ha lesz ilyen kérelem, azt nem a helyi, hanem a Fejér Vármegyei Területi Választási Bizottság bírálja el. A fellebbezési határidő június 13-án, csütörtökön 16 óráig tart. Ha nem érkezik kifogás, akkor a határidő lejárta után fog jogerőssé válni a választás eredménye. 

A politikai szervezeteknek van még egy nagyobb feladatuk: a kampánysorán kihelyezett plakátokat el kell távolítaniuk. Erre is van egy megszabott, egy hónapos időintervallum, mégpedig június 9-től július 9-ig. A plakátokat az köteles eltávolítani, aki kihelyezte, illetve akinek az érdekében helyezték ki. 

Abban az esetben, ha az eltávolítás kötelezettségének nem tesznek eleget, akkor a tulajdonos, a bérlő, a vagyonkezelő végzi el a plakát eltávolítását. Ennek költségét azonban a plakát eltávolítására kötelezett viselni köteles. Az eltávolítására vonatkozó kötelezettség megszegése miatt előterjesztett kérelem elbírálására a választási bizottságnak nincs hatásköre és bírság kiszabására sem jogosult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában