A nemzetiségek is választottak

2024.06.12. 16:00

Ma számolják a megyei szavazatokat

A vasárnapi választásnak a nemzetiségek tekintetében is volt tétje: számos településen mérettették meg jelöltjeiket a kisebbségek, melyek közül kettő vármegyei önkormányzatot is alapíthat.

Duol.hu

Fejérben tíz nemzetiség tarthatott nemzetiségi választást az önkormányzati és európai parlamenti választásokkal egy időben. Ezúttal görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, ruszin, szerb, szlovák és ukrán nemzetiségek hozhatnak létre Fejérben települési önkormányzatokat; a bolgár, román és szerb nemzetiségek tekintetében a valasztas.hu forrásai szerint nem tartottak választást. Fejérben több mint 7 ezer – egészen pontosan 7075 – lakos volt érintett a kérdésben - ennyi lakos kérte ugyanis a felvételét a nemzetiségi névjegyzékbe, hogy választhasson.

A legtöbb helyi, vagyis települési nemzetiségi önkormányzatot a cigány kisebbség hozhat létre, akik ezúttal 21 településen mérettették meg jelöltjeiket. Tartottak választást Bakonycsernyén, Bicskén, Cecén, Dunaújvárosban, Előszálláson, Ercsiben, Etyeken, Kislángon, Mányon, Mezőfalván, Mezőszentgyörgyön, Mezőszilason, Móron, Nagyvenyimen, Perkátán, Polgárdin, Ráckeresztúron, Sárbogárdon, Sárkeresztúron, Sárosdon, valamint Székesfehérváron.

Tovább a feol cikkére

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában