Állatbarát Középiskola

2024.06.20. 07:00

Okosan szeressük őket - avagy Havas Jon és a többiek

Állatbarát Középiskola címet viselheti a Lorántffy iskola 2024. június 3-tól egy esztendőn keresztül.

Fekete Györgyi

Mindannyian felháborodunk, ha agyonvert, kínzott, éhhalálra ítélt állatokról hallunk. Az állatokhoz való hozzáállást azonban tanulni kell. Az éheztetés és az agyonkényeztetés között nagyon hosszú az út, számtalan csapdával, amelyet elkerülhetünk, ha időben megtanuljuk, hogy az állatokat nem elég csak szeretni, tartani felelősséggel és kötelességgel jár.

A Lorántffy Zsuzsanna Technikum és Kollégium  elkötelezett az állatvédelem iránt. Ezt igazolja a közelmúltban elnyert díj, amely révén egy egész esztendőn keresztül büszkén viselhetik az Állatbarát Középiskola nevet. 

Mint azt Baranyi Hajnalka oktató, a program szervezője elmondta, hosszú folyamat előzte meg a cím elnyerését. Maga is rendkívül fontosnak tartja az állatvédelmet, s úgy gondolta, hogy egy ilyen programhoz csatlakozni nagyon jó ügy, amely szerencsére a kollégáinál és a gyermekeknél is  fogadókészségre talált.  Hogy mennyire összhangban van nála az elmélet a gyakorlattal azt az is igazolja, hogy a saját kutyusa is, Havas Jon, egy mentett tacskó.

A program első állomásaként még tavaly  októberben először csatlakozott  az intézmény  az  Állatvédelmi témahét 2023 programjaihoz. A rendezvénysorozat közel 4 hétig tartott a Lóriban:

Megismerték az állatmentők munkáját is.

- Októbertől kezdve eledelt és adományokat gyűjtöttünk három állatvédő, - mentő szervezet számára, elkészült iskolánk mancsformája és megcsináltuk a napszemüveges kihívást is, létrehoztuk a Kiskedvencek falát, amelyen mindenki elhelyezhette, kis kedvence fotóját.  Meglátogattuk a Törpi Bölcsit, ahol szebbnél szebb cicák várják szerető gazdijukat, illetve folyamatosan érkeztek a cicák is az osztályokhoz, megszínezve a tanulók életét, akik a dédelgetés mellett információkat hallhattak a cicamentés folyamatáról és a közösségi szolgálat lehetőségéről. Iskolánkba látogatott a FÁDA civil állatvédő egyesület vezetője is egy gyönyörű kölyökkutyával, és a megtartott órák keretében betekintést nyerhettek a tanulók az állatmentők életébe, tisztázódtak a tenyésztő és szaporító közötti fontos különbségek, valamint információkat kaphattak a felelős kutyatartás legfontosabb pillérjeiről.
Mindezek mellett voltak osztályfőnöki, rendőrségi órák, és játékos tanórák is,  ahol feladatokon keresztül ismerhették meg a tanulók az állattartás öt alappillérét,és készültek madárodúk, sünlak és bogárhotelek is. Itatótál került ki iskolánk elé az erre járó állatok számára (bár ezt kb. 3 óra alatt ellopták a „helyiek”), elkészült egy QR-kódos „virtuális” tanösvény is a folyosókon a társállatok kapcsán. A Budapesti Állatkert, az Egzotikus Állatpark Előszállás  és a Baracsi úti Arborétum látogatására is sor került, utóbbiban a madárgyűrűzéssel ismerkedhettek meg a gyerekek.  

Az állatszeretet felelősséggel is jár, s ezt már gyerekkorban meg kell tanulni.

Megtudom, hogy  volt véleményfaluk is, sőt   „Az állatorvos válaszol” üzenőfalra bárki felírhatta kérdését, amelyekre egy meghívott állatorvos fog  majd válaszolni a közeljövőben. 

A Digitális Közösségi Alkotóműhely is kivette a progamból a részét

Nagyon sok segítséget kapott a program a kollégáktól is. Így az iskola egyik oktatója, Nyul Erika évek óta fotóz, főként madarakat. De lencsevégre kapott már pockot, sünt, és mókusok is rendszeresen szerepelnek képein, amelyeket most be is mutatott "névjegykártyákkal" együtt a diákoknak.  

Hogy mennyire sokrétűen lehet értelmezni az állatvédelmet az is igazolja, hogy a Lóri épületének  visszatükröződő nagy  ablakfelületein madársziluetteket helyeztek el, hogy ne repüljenek be, vagy ne csapódjanak az üveghez a madarak.

- Az állatvédelem megjelenése az oktatási programunkban egy szándék, mert fontosnak tartjuk a felnövekvő nemzedék felelős állattartásra, az élőlények tiszteletére és a biodiverzitás fenntartásra való nevelését is - hangsúlyozza Baranyi Hajnalka. - A felelős állattartásra való folyamatos edukáció mellett végső cél az Állatbarát Középiskola cím elnyerése volt 2024-ben, melyet hivatalosan 2024. június 3-tól „viselheti” iskolánk egy évig, és az ezt igazoló oklevelet június 19-én, az Állatorvostudományi Egyetemen vettem át iskolánk nevében Prof. Dr. Sótonyi Pétertől, az Állatorvostudományi Egyetem rektorától. Köszönetemet szeretném kifejezni az iskola vezetőségének, a kollégáknak. Részese a sikerünknek a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Digitális Alkotóműhelye is, aki mind az odúk, sünlak, és bogárhotelek készítésében segítették az edukációt, de ott készültek el a fenntarthatóság és az állatvédelem jegyében az állatfigurás ajándékok és egy adományfekhely is.

Rendszeresen gyűjtik a rászoruló állatoknak az eledeleket

- Hogyan tovább?

- Jövőbeni céljaink között szerepel oktatói továbbképzés szervezése állatvédelem témakörben, állatkerti és/vagy menhelyi virtuális örökbefogadás. A jövő tanévben mentő-/rendőr- /vakvezető kutya bemutatót is tervezünk, valamint vadasparkban, állattartó telepen, természettudományhoz kapcsolódó múzeumban, Állatorvostudományi Egyetemen, állatorvosi rendelőbe látogatásokat is szeretnénk megvalósítani. Hosszútávú cél a gyerekek felelős
állattartásra való nevelése, az edukáció, hiszen oktatóként talán ez az egyetlen eszközünk a mai Magyarország területén eluralkodó siralmas állattartó szokások felszámolására, az állatok ellen elkövetett bántalmazások, sérelmek, kínzások elkerülésére. Emellett már igazán másodlagos cél az „Örökös Állatbarát Középiskola” cím megszerzése.

 
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában