Szobrászat

2017.09.29. 07:00

Műfordítói nagydíj: Friedrich Ferenc, városunk művésze a kisplasztika alkotója

Új díjat alapított a Külgazdasági és Külügyminisztérium: a rendelet szerint Balassi műfordítói nagydíjat is adományoz ezentúl a tárca. A díj kisplasztikáját a minisztérium felkérésére Friedrich Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész készítette.

Várkonyi Zsolt

A Balassi műfordítói nagydíj azoknak a személyeknek adományozható, akik „tevékenységükkel kiemelkedő módon járultak hozzá a magyar irodalom külföldi népszerűsítéséhez, műfordítások létrehozásának formájában.” Az első díjazott Adan Kovacsics spanyol műfordító, akinek Szijjártó Péter miniszter szeptember 28-án adja át az elismerést.

Számunkra ez a díj elsősorban annak megalkotója, a dunaújvárosi illetőségű Munkácsy-díjas Friedrich Ferenc szobrászművész miatt érdekes.

- Nagyon megtisztelő volt számomra a felkérés, mert egy 1979-ben készült munkámat, a Gondolat az anyagról címmel megismerve kerestek meg a minisztériumból, hogy készítsem el annak bronzból készült kisplasztika változatát. Mindez visszaigazolása azoknak az érzelmeknek, amelyeket munkáimmal közvetítek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában