Erste Liga

2024.09.15. 10:00

Vármegyei rangadóval kezdik a szezont az Acélbikák

Pénteken este négy mérkőzéssel elrajtolt a jégkorong Erste Liga új idénye, a Dunaújvárosi Acélbikák vasárnap 17.30 órakor Fehérváron kezdik meg az idényt új szakmai stábbal és tizenöt új játékossal.

Gallai Péter

Somogyi Balázs lett a vezetőedző, segítői Revák Zoltán és Hetler Ádám, a kapusedző pedig Pinczés Bendegúz

Fotó: Dunaújvárosi Acélbikák

A 2024/2025-ös szezonra jelentősen átalakuló csapatot új szakmai stáb irányítja, a visszavonult Somogyi Balázs lett a vezetőedző, segítői Revák Zoltán és Hetler Ádám, a kapusedző pedig Pinczés Bendegúz. Játékosfronton is elég nagy volt a mozgás, az összes korábbi légiós távozott, továbbá Szalma, Varga, Léránt, Kovács D., Pinczés O., Strenk O., Károly Róbert, Marosi, Nemes sem maradt. 

Az új csapat
Fotó: Utánpótlás Sportfotó

Az érkezők oldalán tizenöt hokist jegyezhettünk fel: Tóth Gergely, Sági Martin, Sági Máté, Ritter Zalán, Mazzag Dániel, Hári Norbert, Tyler Watkins (amerikai), Jeff Faith (kanadai), Eriks Zohovs (lett), Mikkel Jensen (dán), Colton Leiter (kanadai), Cseh István, Jani Kluuskeri (finn), Mathias Jensen (dán), Jurkovics Bence (BJAHC-tól kölcsönben).

Csak Tóth Balázs és Ivan Sysak maradt az előző gárdából, illetve a felnőtteknél is bevethető U21-es játékosok közül Kuminka Zsombor, Nagy Benjámin, Léhi Kristóf, Bánki Dávid szintén. 

A fiatalok, akik hosszabbítottak
Fotó: DAB

Az Erste Liga szezonnyitó sajtótájékoztatóján szokás szerint részt vettek a csapatok képviselői is, részükről a címvédő Brassó, a legutóbbi döntős FTC-Telekom, valamint a Gyergyói HK és a Csíkszereda is a bajnoki cím megszerzését tűzte ki célul. Újpesten a magyar bajnokságban, a ligában és a kupában is a döntőbe jutás a cél, a BJAHC pedig a lehető legjobb eredményt szeretné elérni, első lépésként a legjobb négyet célozva meg. A DVTK Jegesmedvéknél egyértelműen a rájátszásba jutással terveznek, a DEAC pedig a tavalyinál kiegyensúlyozottabb idényben bízik. Ifj. Azari Zsolt a DAB képviseletében úgy fogalmazott, hogy változatlanul a túlélés a cél, de új szakmai stábbal szeretnének bejutni a rájátszásba. A FEHA19-nél a magyar fiatalok fejlesztése a fő feladat.

Az Erste Liga 2024/25-ös sajtótájékoztatóján ifj. Azari Zsolt a csapat mezével
Fotó: Nemzeti Sport/Kovács Péter

– Nehéz a feladat elsőéves edzőként, de nagyszerű stáb vesz körül, mindennap új tapasztalatokkal gazdagodom. Nemcsak fizikailag, mentálisan is építeni kell a keretet. Nem egyszerű, de örülök a váltásnak, jól érzem magam ebben a szerepben.

Teljesen újra kellett építenünk a csapatot, mindössze két játékost tartottunk meg, ez hatalmas változás, hosszú folyamat, mire kialakul az az összhang, amit szeretnénk, de jó úton járunk. Ezt igazolja, hogy ugyan csak edzőmérkőzésen, de sikerült megvernünk a Ferencvárost.

Ha ellenük egyszer sikerült, miért ne sikerülhetne mások ellen, ha többször is, keményen, kevés hibával játszunk – nyilatkozott bizakodva a DAB vezetőedzője, Somogyi Balázs a Nemzeti Sportnak.

Fotó: DAB

A kezdés előtt eldőlt az is, ki lesz a csapatkapitány, ezt a tisztséget Tóth Gergely tölti be, az alkapitányi szerepekre pedig három játékost jelölt ki Somogyi: Colton Leiter, Sági Martin és Hári Norbert viseli majd az „A” betűt.

Külön sorozatban dőlnek el a magyar bajnoki helyezések

Ami pedig a szezon lebonyolítását illeti, nagy változás, hogy a ligában külön rendezik meg a csak magyar bázisú csapatokkal az ob I-es bajnoki rájátszást, ezzel visszaadják a magyar bajnokság rangját. A klubonkénti 36 mérkőzéses, február 12-én záruló alapszakaszban mindenki négyszer játszik egymással, és a magyar bajnoki helyezések ezúttal külön sorozatban dőlnek el, ezáltal az a szurkolók és az egyesületek számára is érdekesebbé válik. 

A magyarországi együttesek egymás elleni mérkőzéseinek eredményei alapján kialakult tabella első helyezettje automatikusan a legjobb négy közé kerül, a többi hat csapat pedig két győzelemig tartó párharc során küzd a továbbjutásért. Az elődöntő szintén az egyik fél második sikeréig tart, míg a magyar bajnoki fináléban három meccset kell nyerni az aranyéremért.

Az ob I-es döntő február 26-án kezdődik, ha ötödik mérkőzés is szükséges, arra március 6-án kerül sor. Ez idő alatt az erdélyi csapatok a romániai bajnokságban játszhatnak mérkőzéseket. Ezt követően március 9-én indul az Erste Liga rájátszása, amelyben az első nyolc helyezett folytathatja, az utolsó kettő számára pedig véget ér a szezon. Ebben a szakaszban már négy győzelemig tartanak a párharcok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában