Párizs

2 órája

Szijjártó Péter: kiemelt jelentősége van a Fidesz és a Nemzeti Tömörülés együttműködésének

A Patrióták Európáért képviselőcsoportja igen komoly jelentőséggel bír az Európai Parlamentben, és a frakción belül is kiemelt jelentősége van a Fidesz és a francia Nemzeti Tömörülés együttműködésének - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Párizsban.

MW

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter közösségi oldala

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Nemzeti Tömörülés elnökével, Jordan Bardellával tervezett tárgyalása előtt leszögezte, hogy a párt a magyar kormány szövetségese, együtt ül a Fidesszel és a KDNP-vel a harmadik legnagyobb európai parlamenti frakcióban.

Tudatta, hogy

 a találkozón alapvetően Európa-politikai kérdéseket fognak áttekinteni, ugyanis számos, egymással egybecsengő elem van a felek megközelítésében a kontinens előtt álló problémákat illetően.

„A határok védelme és a bevándorlási szabályok szigorítása egy olyan közös pont, amelyik gyógyír lehet az Európát sújtó egyik legnagyobb bajra, a migrációs válságra. Európa külső határait meg kell védeni, s világossá kell tenni, hogy ide csakis jogszerűen és szabályosan lehet bejönni, a bevándorlást pedig nem menedzselni, hanem megállítani kell" - szögezte le.

„Emellett mindketten a 'nemzetek Európájában' hiszünk, védjük a szuverenitásunkat. Sajnos az elmúlt időben Brüsszelből sok támadást kellett átélni a szuverenitásunkkal kapcsolatban. A szuverenitásunkat egyértelműen sértené az is, ha azokban a döntési folyamatokban, amelyekben Európában jelenleg az egyhangúság szükséges, ezt megszüntetnék" - tette hozzá.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy 

az EU ez esetben átalakulna pár nagy tagállam érdekszövetségévé, kiszolgálójává, a közepes és kisméretű országoknak nem maradna más, mint egyetérteni a nagyokkal.

„Nyilvánvalóan ezt nem akarjuk. Mi a saját érdekeinket képviselni akarjuk az Európai Unióban, s a saját hangunkat hallatni akarjuk ebben a tekintetben" - húzta alá.

„A Patrióták csoportja nagyon komoly jelentőséggel bír az Európai Parlamentben, és a Nemzeti Tömörülés, amely a legnagyobb csoportot adja a Patrióta képviselőcsoportban, illetve a Fidesz, amely pedig az egyetlen miniszterelnököt adja ebben a képviselőcsoportban, a Nemzeti Tömörülés és a Fidesz együttműködése ebből a szempontból kiemelt jelentőséggel bír" - jelentette ki a miniszter.

„Ugyanígy van ez külügyi kérdésekben is. Az európai uniós külügyminiszterek tanácsában egyedül képviselem a Patriótákat, úgyhogy a Patrióta képviselőcsoporttal való együttműködés az Európai Parlament és Európai Tanácsi működés tekintetében is különös jelentőséggel bír" - fűzte hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában