TOP pluszos forrásból

2024.09.15. 15:30

Megújul a Széchenyi utca Kisapostagon

Nem sok idő telt el a kisapostagi évnyitó óta, amelyről lapunk is írt. Azóta látványos és hasznos felújítás történt a Széchenyi ucában.

Kállai Félix

Fotó: Kállai Félix / duol.hu

Mind az iskola, mind pedig az óvoda a Széchenyi utcában található, melynek felújítása szükségszerű volt. Sajnos az évnyitóra nem sikerült aszfaltozni az utcát, így a szülők és a gyerekek a kavicsos útalapon voltak kénytelenek megközelíteni az intézményeket. Bár még csak három nap telt el a megnyitó óta, a Strabag szakemberei már az utca elején terítették a CTK betont. Fotó készítése közben találkoztunk egy csapattal, akik az óvodából tartottak hazafelé, ahol még csak a kavicsos úton tudtak közlekedni. Megkérdeztük őket, hogy mit szólnak a rossz körülményekhez. 

Hegyi Richárd elmondta:

 

- Nagyon örülünk az útépítésnek, mert könnyebb lesz így az óvodához eljutni. 

Jó dolognak tartom, hogy épül, szépül a falu.

 Most bár egy kicsit kellemetlen, hogy elhúzódott az építkezés, nagyon rossz az utcába bejönni, főleg babakocsival, de ára van annak, hogy szép legyen a falu, ezt a kis kellemetlenséget igazán ki lehet bírni. Már látjuk, lesz járda is az út mellett, aminek külön örülünk. 

Mi indokolta a felújítást és milyen műszaki tartalom készül el, erről már Nagy Attilát, Kisapostag polgármesterét kérdeztük pár nappal később.

Fotó: Kállai Félix/duol.hu

- Aki ismeri Kisapostagot, az tudja, hogy a főutcánkra merőlegesen több meredek utca is kapcsolódik. Nagyobb esők és viharok alkalmával a fentről nagy erővel lezúduló csapadékvíz tönkre teszi az utcákat. Ez a nagy mennyiségű víz a Petőfi utcán keresztül jut a patakmederbe, ami erodálja azt. A károk enyhítése céljából indultunk az Élhető települések TOP Pluszos pályázaton és nagy összegű vissza nem térítendő, 100%-os támogatást nyertünk az Európai Unió és a Magyar Kormány révén. A projekt a települési, helyi zöld és kék infrastruktúra fenntartható fejlesztésére fókuszál a megnyert közel 300 millió forintból. 

Az összetett projekt egyik része a Széchenyi utca fejlesztése, amely által csapadékvízelvezető rendszert építünk ki vápás megoldással, amely a Petőfi utca alatt csatlakozik be a kisapostagi vízfolyásba. A felújítás részeként az utat teljesen visszabontottuk és újra építettük. A mai állapot szerint már van egy réteg aszfalt az utcán, de még nem végeztünk teljesen. 

Fotó: Kállai Félix / duol.hu

Látható, hogy egy úgynevezett stabilizált padka kerül az út mellé, ez a járda funkcióját fogja betölteni. Most már az iskolások, az óvodások, valamint az utca lakosai aszfaltúton közlekedhetnek. A projekt része még a lakóingatlanokhoz tartozó kocsibeállók építése is, hiszen ezek a felújítás során elbontásra kerültek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában