Városi tiszteletadás

2 órája

Megemlékező műsor és koszorúzás — képgalériával

Rácalmás városa megemlékezéssel és koszorúzással fejezte ki tiszteletét az Aradi vértanúk előtt pénteken délután a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtárban.

Balla Tibor

A Himnusz hangjai után a művelődési ház nagytermében 

Legyőztük a halált, mert bármikor készek voltunk elviselni azt

mottóval egy rövid megemlékező műsort tartottak. 

Fotó: Laczkó Izabella

1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49. évi szabadságharc 13 honvédtisztjét, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. Október 5-én papok, lekészek keresték fel a halálraítélteket. Damjanich Jánost egy minorita szerzetes, Sulyánszky Euszták látogatja meg cellájában. A megemlékező műsorban igyekeztek megmutatni, miről is beszélgethetett a két férfi. A műsorban, amelyet Baksa László, a Rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola tanára rendezett, Damjanich János bőrébe Tar Miklós bújt, a foglárt Erdei Zalán alakította, a minorita szerzetes csuhájába pedig maga a rendező bújt. A díszletet az általános iskola diákjai készítették, a berendezést pedig Berzai Márta kölcsönözte hozzá.

A műsor után a művelődési ház falán lévő emléktáblát koszorúzták meg. Rácalmás város képviselőtestülete és az önkormányzat intézményei, dolgozói nevében Schrick István polgármester és Németh Miklósné alpolgármester koszorúzott. A Rácalmási Fidesz szervezete nevében KIss András elnök, a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület nevében Steiner Lajos elnök és Lukács Zsolt elnökségi tag, a Rácalmási Polgári Egyesület nevében pedig Terekiné Rendes Éva elnök és Kovács Pálné helyezték el az emlékezés koszorúit, tisztelegve az Aradi vértanúk emléke előtt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában